Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.astercity.net!not-for-mail
From: "Rena" <r...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: mango-prosba o przepis
Date: Sat, 23 Feb 2002 20:55:30 +0100
Organization: Aster City Net
Lines: 68
Message-ID: <a58rpp$jr0$1@pingwin.acn.pl>
References: <a58f94$gu7$1@info.cyf-kr.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: 10.130.129.54
X-Trace: pingwin.acn.pl 1014493817 20320 10.130.129.54 (23 Feb 2002 19:50:17 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Sat, 23 Feb 2002 19:50:17 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:97256
Ukryj nagłówki
SAŁATKA MEKSYKAŃSKA
========================
Proporcje podane dla 4 osób.
Składniki:
1 główka zielonej sałaty
1 średnia czerwona cebula
1 dojrzałe awokado
1 mango (lub nektarynka lub brzoskwinia)
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soku cytrynowego
sól i pieprz
Przepis:
1.sałatę, umyć, osuszyć, rozdrobnić palcami
2.cebulę pokroić w krążki, obrane ze skórki awokado w paski, mango w kostkę
3.składniki wymieszać, polać sosem winegret (oliwa, sos z cytryny, sól i
pieprz)
Nadesłał(a): kropka , dnia: 2000-07-18
Źródło / autor: "Tabele kaloryczne" - wydanie specjalne nr 2(6)/98 Super
Linii - miesięcznika promującego zdrowy styl życia
surówka z kapusty kiszonej i mango
=============================
"Slav: Wczoraj moja malzonka zrobila bardzo smaczna surowke [...] - byla
rewelacyjna, sprobujcie, warto."
Składniki:
Kapusta kiszona
oliwa
mango
Przepis:
Kapusta kiszona odcisnieta, oliwa i mango w kosteczke.
Nadesłał(a): pat , dnia: 2001-10-21
Źródło / autor: Slav, gr.dyskusyjan pl.rec.kuchnia
zupa bananowo-kokosowa
=======================
Składniki:
3 banany, dojrzałe, ale nie brązowe
brzoskwinia lub mango
sok z cytryny
20g masła albo margaryny
100g cebuli
3 łyżki stołowe curry
litr rosołu
100g smietany creme fraiche
sól
tabasco lub chili
szczypta cukru
4-5 łyżek stołowych wiórków kokosowych
Przepis:
Cebulkę baaardzo drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu, dodać curry i trochę
poddusić, zalać wywarem. Owoce rozciapciać, dodać cytryny aby nie
zbrązowiały, wymieszać z ww roztworem, zagotować i doprawić do smaku creme
fraiche i tabasco/chili, solą, cukrem. Podawać udekorowane wiórkami
kokosowymi.
Wskazówki i uwagi:
Jak weźmiesz połowę wywaru, to wyjdzie z tego sos do smażonego tofu.
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2002-01-02
Źródło / autor: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Waldemar Krzok,
w...@t...de
www.puszkkka.vege.pl
|