Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.atman.pl!news.nask.pl!news.
nask.org.pl!news.germany.com!postnews.google.com!e3g2000cwe.googlegroups.com!no
t-for-mail
From: "Anet" <a...@t...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: marzy mi sie taki tort...
Date: 20 Sep 2006 04:21:56 -0700
Organization: http://groups.google.com
Lines: 36
Message-ID: <1...@e...googlegroups.com>
References: <3...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.8.190.202
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1158751321 15177 127.0.0.1 (20 Sep 2006 11:22:01 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Wed, 20 Sep 2006 11:22:01 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <3...@n...onet.pl>
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR
1.1.4322; .NET CLR 2.0.50727),gzip(gfe),gzip(gfe)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: e3g2000cwe.googlegroups.com; posting-host=217.8.190.202;
posting-account=YNs67wwAAADiXHd1LiIE5u8hq5otwLnd
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:278437
Ukryj nagłówki
>
> ktos ma pomysl, a raczej doswiadczenie??
>
> dzieki
> Magda
>
Ja robiłam cos takiego, pycha jak dla mnie, przepis chyba Władysława
(sorki ale nie zapisałam a pamięć mam zawodną)
CIASTO : 6 jajek, 250 g cukru rafinowanego, 100 g mąki tortowej, 50 g
kakao, 150 g topionego masła
SYROP : 200 g cukru, 350 ml wody, kirsch
DO PRZEŁOŻENIA : 800ml słodkiej śmietany, 200 ml mleka, 80 g cukru
pudru, 2 łyżeczki cukru waniliowego
DO DEKORACJI : tabliczka gorzkiej czekolady, wiśnie z koniaku
6 jajek i 250 g cukru rafinowanego intensywnie ubijamy, aż będą
bardzo gęste i spienione. Dodajemy, delikatnie mieszając, 100 g.
przesianej przez sito mąki tortowej, 50 g kakao i 150 g topionego
masła. 3 tortownice o średnicy 22 cm smarujemy masłem i oprószamy
mąką, wlewamy do nich ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25
min.
Przygotowujemy syrop z 200 g cukru i 350 ml wody. Dodajemy do niego
kirschu dla zapachu. Ostudzone płaty ciasta maczamy w syropie.
Ucieramy na grubej tarce na duże wióry tabliczkę dobrej, gorzkiej
czekolady. Wkładamy to do lodówki.
Ubijamy 800 ml. zimnej gęstej, słodkiej śmietany z dodatkiem 200 ml
bardzo zimnego mleka, 80 g cukru pudru i 2 łyżeczkami prawdziwego
cukru waniliowego. Śmietanę rozdzielamy na 3 warstwach tortu
układając na każdej kilka wiśni z koniaku. Warstwy składamy,
resztą śmietany smarujemy boki tortu. Dekorujemy wiórami
czekoladowymi.
Podajemy z lodówki
Anet
|