Data: 2005-05-08 12:27:20
Temat: Re: mikrofala - kwarc vs nołkwarc
Od: "Jarek P." <jarek[kropka]p@gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Sierp <sierpNO@łspamsierp.net> wrote:
> zawsze pamietalem coby metalu do mikrofalowki nie wkladac :-)
> o jakiej tacce piszesz? i czy jestes pewien tego co piszesz?
> ;-)
> (tz sprawdzales smak potrawy z tacki i z crispa? :)
Funkcja crisp nie jest w żaden sposób wbudowana w samą mikrofalę,
to po prostu aluminiowa bądź duralowa taca znajdująca się na jej
wyposażeniu, często ma ona jakis izolowany termicznie spód
najwyżej. Zasada działania crispa wynika wprost z przyczyny dla
której do mikrofalki nie powinno się _normalnie_ wkładać niczego
metalowego - w metalu wzbudzają się prądy wirowe i rozgrzewają
tenże metal. Jeśli metalu będzie zbyt dużo, mikrofalkę to
przeciąży, ale popularne aluminiowe tacki (często od razu do
kupienia wraz z mrożoną "pizzą") zbyt duże nie są, są nawet ciut
za cienkie, żeby wywołać właściwy efekt.
Czy jestem pewien? Powiedzmy, że na 95% :-) Smaku potrawy nie
porównywałem, ponieważ mikrofalki używam jedynie do podgrzewania
a mrożone "pizze" i tym podobne wywołują u mnie skojarzenia
zdecydowanie negatywne :-)
J.
|