Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!s
kynet.be!skynet.be!newsgate.cistron.nl!news.tele.dk!news.tele.dk!small.news.tel
e.dk!newsfeed.hal-mli.net!feeder2.hal-mli.net!newsfeed.mountaincable.net!cyclon
e01.bloor.is.net.cable.rogers.com!news01.bloor.is.net.cable.rogers.com.POSTED!n
ot-for-mail
From: Zbigniew Pieciul <m...@z...com>
Reply-To: m...@z...com
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.4) Gecko/20030624
Netscape/7.1 (ax)
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: milośnikom grilla
References: <biukmu$fks$1@nemesis.news.tpi.pl> <biul6v$la5$1@news.onet.pl>
In-Reply-To: <biul6v$la5$1@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 42
Message-ID: <6AM4b.337142$4UE.101275@news01.bloor.is.net.cable.rogers.com>
Date: Mon, 01 Sep 2003 18:52:50 GMT
NNTP-Posting-Host: 24.114.157.115
X-Complaints-To: a...@r...com
X-Trace: news01.bloor.is.net.cable.rogers.com 1062442370 24.114.157.115 (Mon, 01 Sep
2003 14:52:50 EDT)
NNTP-Posting-Date: Mon, 01 Sep 2003 14:52:50 EDT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:171980
Ukryj nagłówki
Kyllyan wrote:
>
> Jasne, tak samo trujące są wędzonki ;-))
>
Takie sensacyjne kawalki nie sluza niczemu i nikomu: bo jedni je po
prostu zlekcewaza, a inni beda sie tym przesadnie przejmowac...
Oczywiscie, przygotowujac potrawy z grilla trzeba troche umiaru i
zdrowego rozsadku:
- nie wolno palic jedzenia i jesc spalenizny;
- nie powinno sie pakowac prosto na ogien produktow, ktore wymagaja
dlugiego pieczenia (zamiast nad otwartym ogniem mozna je piec posrednio,
nad tacka z sokiem, albo zawiniete w folii). Najlepsze na grill sa albo
male kawalki albo produkty, ktore pieka sie w kilka minut (filety ryb,
piersi kurczaka, itp. Rowniez -- jarzyny, owoce;
- warto unikac kielbas i mies bardzo tlustych;
- w trakcie grillowania nalezy unikac dziubania miesa widelcami i innymi
szpikulcami, bo to sprawia, ze sok i tluszcz wycieka bez sensu na
rozgrzane wegle. Te opary byc moze sa niezdrowe, a na pewno potrawa
bedzie wysuszona i malo smaczna.
Polecam spokojnie napisany artykul, oparty na zalecaniach The American
Institute for Cancer Research:
http://www.newswise.com/articles/view/?id=GRILL.OHM
Ewentualnie moze trzeba bedzie ten tekst przetlumaczyc by udostepnic te
wskazowki jak najszerszemu gronu czytelnikow, ktorzy szukaja sposobu na
smaczne i nie zagrazajace zdrowiu przyjemnosci kulinarne z grilla?
Pozdrowienia, Zbyszek
|