Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.tp
i.pl!not-for-mail
From: "Ean" <a...@u...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: miso samoróba
Date: Tue, 3 Oct 2000 15:56:17 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 36
Message-ID: <8rco7q$spt$1@news.tpi.pl>
References: <3...@n...vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: rabbit.unisoft.com.pl
X-Trace: news.tpi.pl 970581050 29501 195.116.50.193 (3 Oct 2000 13:50:50 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 3 Oct 2000 13:50:50 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:34881
Ukryj nagłówki
Użytkownik :::wojmat::: <w...@g...NOSPAM.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@n...vogel.pl...
> siema,
> czy ktoś ma doświadczena jakiekolwiek w robieniu domowego miso? skąd wziąć
> "koji"?
sprawdze w ksiazce na wszelki wypadek, ale o ile przepis na tofu widzilam
(nawet na tej grupie) to na miso niesyety nie.... Nie widzilam tez miso w
zadnym sklepie....
Jaki jedyna wskazowke moge podac jedynie, ze niektore warszawskie japonskie
restauracje sprzedaja (tez niektore oczywiscie) produkty niedostepne w inny
sposob. Niestety, na wycieczke do W-wy po iso czy nori mnie nie stac..
Co do innych skladnikow niezbednych w kuchni azjatyckiej, to ostatnio - w
Gdyni przynajmniej - pojawily sie produkty typu mirin, ocet ryzowy, sos
ostrygowy i teriyaki, tofu (niestety juz twarde). mozna tez kupic dobry ryz,
niestety, nie japonski
Ogolnie latwiej jest zdecydowanie z potrawami udajacymi chinskie - niz
japonskie - wiekszosc przyraw mozna juz w miare spokojnie kupic w sklepach
Ean
--
----------------------------------------------------
------------------
Tsubame mi no Nawet dla jaskolek
Utsukushiki ten Piekne jest niebo
Shunten Purpurowych oblokow
----------------------------------------------------
------------------
|