Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "waldek" <x...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: mleko
Date: Fri, 12 Dec 2003 10:14:15 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 36
Message-ID: <brc0t7$qmn$1@inews.gazeta.pl>
References: <br7ie3$kgl$1@news.lublin.pl> <br8cdb$ra8$1@news.onet.pl>
<br9ekf$hh3$1@inews.gazeta.pl> <br9gbb$hdl$1@news.onet.pl>
<br9i78$2ks$1@inews.gazeta.pl> <brao92$nc$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: alpha.ckp.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1071220455 27351 212.160.198.2 (12 Dec 2003 09:14:15 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 12 Dec 2003 09:14:15 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2727.1300
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-User: xswedc
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:182925
Ukryj nagłówki
> Też zdecydowanie bardziej wole nieprzegotowane. Mój TZ przegotowanego w
> ogóle nie trawi. Nie pamiętam, kiedy piłam przegotowane ostatnio. I też
> uważam, że cokolwiek oddane obróbce cieplnej cośtam traci z wartościowych
> składników.
=====
Obawiam się, że to co kupujesz w woreczkach to już obrobione mleko. Na
każdym woreczku jest napisane "pasteryzowane" i "homogenizowane". Nie
wspominając o uchatych. Więc z tym surowym to nie do końca tak. Poza tym
dzięki pasteryzacji mleko jest z pewnością bezpieczne do picia bez
gotowania.
=====
> A te zwierzęta - ja wiem, że są badane, ale jak widze u mojej ciotki na
wsi
> chłopa z traktorem, a za traktorem na przyczepce wielkie metalowe bańki z
> mlekiem, identyczne jak te, które widziałam 20 lat temu... To nie wiem,
czy
> badanie krów wystarcza ;)
=====
Dlatego piałem o mleku prosto od krowy, a nie prosto z bańki :-}
=====
> Hehe, a swoją drogą... pamietam jak kupowaliśmy u rolnika mleko prosto od
> krowy. Które za nic w świecie nie chciało skwaśnieć! Pleśniało, psuło się
> dziwnie, ale nie kwaśniało tak, jak powinno... A myśmy tak bardzo chcieli
> kwaśne mleko i młode ziemniaki do tego.. ;)
=====
Mleka sklepowe też nie kwaśnieją :-{ Przez całe lato udało mi się tylko dwa
razy ukwasić. Pozostałe dwadzieścia pięć, tak jak piszesz, gniło. Niech ich
jasna cholera lub czarna ospa, a przynajmniej różyczka! Ja chcę, aby znowu w
każdym sklepie było w butelkach normalne mleko! Ot, marzenia...
waldek
=====
|