Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "batory" <b...@p...wywaltoonet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: moje nóżki
Date: Mon, 2 Aug 2004 11:08:15 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 22
Message-ID: <cel0aq$a1q$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <ceickp$5uv$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: s0cfpi.pkobp.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1091437722 10298 194.242.62.14 (2 Aug 2004 09:08:42
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 2 Aug 2004 09:08:42 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:209840
Ukryj nagłówki
Użytkownik "ewa" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ceickp$5uv$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Po złamaniu ręki lekarz każe mi jeść dużo galarety. Słodkiej nie chcę,
żeby
> nie tyć. Poradżcie mi zatem, jak robić galaretę z nóżek. Ile czasu trzeba
te
> nogi gotować, ile ich wziąc na przykład na talerz galarety, jak
> "dosmaczyć", itp. Dzięki z góry. E.
>
>
Kupujemy nóżki wieprzowe (te doły nóżek z kopytkami), myjemy, można
rozrąbać, wkładamy do wody solimy do smaku dodajemy ziela angielskiego i
liścia laurowego, cebuli i gotujemy, gotujemy, gotujemy, aż mięso będzie od
byle dotknięcia odchodzić od kości. Pod koniec gotowania można dodać
warzywa - ja daję tylko marchewkę, bo od nadmiaru warzyw robi się słodkawa.
I już. To samo można zrobić z nóżek cielęcych. Ponieważ na tych nóżkach
mięsa nie jest zbyt wiele, to ja dodaję jeszcze mięso luzem, ale Tobie wszak
głównie chodzi o galaretę. A, i bym była zapomniała - wieprzową, jak już się
wszystko ugotuje można doprawić czosnkiem i majerankiem
Pozdrówka - Agnieszka
|