Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "M.W." <t...@p...nospam.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: moje nóżki
Date: Mon, 2 Aug 2004 17:18:58 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 48
Sender: t...@p...onet.pl@212.182.111.241
Message-ID: <celmc8$kkt$1@news.onet.pl>
References: <ceickp$5uv$1@atlantis.news.tpi.pl> <cel0aq$a1q$1@atlantis.news.tpi.pl>
Reply-To: "M.W." <a...@p...nospam.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.182.111.241
X-Trace: news.onet.pl 1091460296 21149 212.182.111.241 (2 Aug 2004 15:24:56 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 2 Aug 2004 15:24:56 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:209881
Ukryj nagłówki
Użytkownik "batory" <b...@p...wywaltoonet.pl> napisał w wiadomości
news:cel0aq$a1q$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "ewa" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:ceickp$5uv$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Po złamaniu ręki lekarz każe mi jeść dużo galarety. Słodkiej nie chcę,
> żeby
> > nie tyć. Poradżcie mi zatem, jak robić galaretę z nóżek. Ile czasu
trzeba
> te
> > nogi gotować, ile ich wziąc na przykład na talerz galarety, jak
> > "dosmaczyć", itp. Dzięki z góry. E.
> >
> >
> Kupujemy nóżki wieprzowe (te doły nóżek z kopytkami), myjemy, można
> rozrąbać, wkładamy do wody solimy do smaku dodajemy ziela angielskiego i
> liścia laurowego, cebuli i gotujemy, gotujemy, gotujemy, aż mięso będzie
od
> byle dotknięcia odchodzić od kości. Pod koniec gotowania można dodać
> warzywa - ja daję tylko marchewkę, bo od nadmiaru warzyw robi się
słodkawa.
> I już. To samo można zrobić z nóżek cielęcych. Ponieważ na tych nóżkach
> mięsa nie jest zbyt wiele, to ja dodaję jeszcze mięso luzem, ale Tobie
wszak
> głównie chodzi o galaretę. A, i bym była zapomniała - wieprzową, jak już
się
> wszystko ugotuje można doprawić czosnkiem i majerankiem
> Pozdrówka - Agnieszka
Wersja delikatniejsza...
Poszukaj łap kurzych..tanie to ...gotuj tak samo...mozna je potem obrac albo
i nie...
niektórzy miela mieso przed zalaniem galaretą..a niektórzy nie...
mozna dodac jakies inne miesa...drobiowe itp.....
Mozna dodać zielony groszek i kukurydze z puszki...
a nawet połówki jajej na twardo..:)
wesołej zabawy
Marek
smaczne sa tez nóżki cielece...
|