Data: 2002-03-06 10:15:52
Temat: Re: montignac- głupie pytania
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "chaciur" <g...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:a64nid$ldh$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisał:a64n98$bi$...@n...onet.pl...
> >
> > Użytkownik "leh" <l...@...pl> napisał w wiadomości
> > news:peka8uolda2gqeobum5u8tknufqcoa0n5p@4ax.com...
> > > "Asia Slocka" <a...@p...onet.pl> skribis:
> > >
> > > >1. Cytat "kaloria jest to ilość energii potrzebna do podniesienia
> > > >temperatury grama wody z 14 st do 15 stopni C ".
> > > >Proszę, wytłumaczcie, dlaczego z 14-15 a nie np. z 6- 7, czy z 19-20?
> > > >Bo to, że o jeden stopień rozumiem, ale dlaczego tylko w tak wąskim
> > > >zakresie?
> > >
> > > Moze chodzi o rozna objetosc wody w roznych temperaturach.
> >
> > Raczej chodzi o nieznajomość fizyki ;-)
>
> A ja stawiam na to ze woda nie ma charakterystyki liniowej,
> czyli przy roznych tem rozne ciepla
Oczywiście masz rację, ale w książce dla szerokiej publiczności powinno się
pisać tak jak się uczy niedokładnie dzieci w szkole... ;-)
Formalnie to jest:
Kaloria, cal, pozaukładowa jednostka ciepła. 1 cal = 4,1868 J (tzw. kaloria
międzynarodowa). Ze względów historycznych stosuje się czasem tzw. cal15
(zdefiniowaną poprzez ilość ciepła potrzebną do ogrzania 1g wody o 1°C w
przedziale temperatur od 14,5°C do 15,5°C - jest ona równa 4,1855 J, lub
kalorię termochemiczną równą 4,1840 J.
w/g http://wiem.onet.pl/wiem/006b60.html
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|