« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-03-17 08:02:00
Temat: mozarella - jak to jest?Zastanawia mnie jaki ser tak naprawdę nazywa się mozarellą. Czy taki jak np.
Zottarella (biały, słodkawy, w zalewie), czy raczej coś bardziej zblizonego
do żółtego, co podobno jest na pizzy np. w Pizza Hut (może w innych też, nie
wiem)? Czy ktoś może mi wyjaśnić, czy to jest rodzaj żółtego sera, czy
raczej coś zupełne innego? Zwątpiłam widząc na rynku tyle różnych odmian
rzekomej mozarelli. Proszę o podpowiedź, bo w google'u też różne wersje są.
Pozdrawiamy
Barbara, Marysia i Ktoś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-03-17 08:29:24
Temat: Re: mozarella - jak to jest?Barbara K. pisze:
> Zastanawia mnie jaki ser tak naprawdę nazywa się mozarellą. Czy taki jak np.
> Zottarella (biały, słodkawy, w zalewie)
To to. Mozzarella to takie białe kulki gąbczaste zanurzone w serwatce.
Baaardzo dobre, najlepsze w sałatce caprese :-).
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-03-17 11:00:58
Temat: Re: mozarella - jak to jest?Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:frlah7$imv$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Barbara K. pisze:
>> Zastanawia mnie jaki ser tak naprawdę nazywa się mozarellą. Czy taki jak
>> np. Zottarella (biały, słodkawy, w zalewie)
>
> To to. Mozzarella to takie białe kulki gąbczaste zanurzone w serwatce.
> Baaardzo dobre, najlepsze w sałatce caprese :-).
Czyli ten żółty ser, który czasami zwą mozarellą, to nie jest oryginalna
mozarella? Problem tkwi w tym, że zotarellki zajadam bardzo chętnie,
natomiast żółtych serów jeść nie mogę, a kusi mnie pizza z Pizza Hut. Tam
podają, ze używają mozarelli. Nie wiem, czy mogę wierzyć, że to prawdziwa...
Pozdrawiam
Barbara, Marysia i Ktoś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-03-17 14:38:20
Temat: Re: mozarella - jak to jest?
> Czyli ten żółty ser, który czasami zwą mozarellą, to nie jest oryginalna
> mozarella? Problem tkwi w tym, że zotarellki zajadam bardzo chętnie,
> natomiast żółtych serów jeść nie mogę, a kusi mnie pizza z Pizza Hut. Tam
> podają, ze używają mozarelli. Nie wiem, czy mogę wierzyć, że to prawdziwa...
Mozzarella jak sie stopi w piekarniku jest zolta :)
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-03-19 21:51:46
Temat: Re: mozarella - jak to jest?
Użytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:frl8hm$r4e$1@news.onet.pl...
> Zastanawia mnie jaki ser tak naprawdę nazywa się mozarellą. Czy taki jak
np.
> Zottarella (biały, słodkawy, w zalewie), czy raczej coś bardziej
zblizonego
> do żółtego, co podobno jest na pizzy np. w Pizza Hut (może w innych też,
nie
> wiem)? Czy ktoś może mi wyjaśnić, czy to jest rodzaj żółtego sera, czy
> raczej coś zupełne innego? Zwątpiłam widząc na rynku tyle różnych odmian
> rzekomej mozarelli. Proszę o podpowiedź, bo w google'u też różne wersje
są.
> Pozdrawiamy
> Barbara, Marysia i Ktoś
>
Oryginalna mozzarella to ser robiony na południu Włoch
z mleka bawołów - biały. Oczywiście robią też z mleka krowiego, naturalnie.
Nazwa pochodzi od tego, że kawałki wyciągano
z kadzi i ręcznie odrywano formując takie nie za duże "gomułki".
Fiora
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |