Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: simon <s...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: mozzarella
Date: Tue, 7 May 2002 18:10:37 +0000 (UTC)
Organization: moja glowa z o.o.
Lines: 31
Message-ID: <X...@1...0.0.1>
References: <ab871n$3s8$1@news.tpi.pl> <3...@u...fu-berlin.de>
<ab8kgp$bed$1@news.tpi.pl> <3...@u...fu-berlin.de>
NNTP-Posting-Host: park.wmc.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1020795037 1459 212.160.132.6 (7 May 2002 18:10:37 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 7 May 2002 18:10:37 +0000 (UTC)
User-Agent: Xnews/5.03.24 Hamster/1.3.23.3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:106993
Ukryj nagłówki
Waldemar Krzok znowu nadaje:
> są dwie rasy mozarelli, ta "normalna" czyli małowłoska z mleka
> krowiego i ta porządna z mleka bawolego. Obie rasy możesz kupić w
> woreczkach mniejszych i większych (bo te na wagę to też w woreczku ;-)
> Dużo też od firmy zależy, np. aldikowe można trawić, jak świeża, ale
> już na parę dni przed terminem zaczyna pachnieć. Socjalistyczna jakaś.
> Ja tej bawolej nie lubię, na przykład. Do pomidorów używam najczęściej
> mozarelli firmy Zott o nazwie Zotarella.
Eeee... Myślałem, że sobie uporządkuję, ale jakoś sie znowu zgubiłem.
Wg. moich obserwacji mozarella (w hipermarkecie) faktycznie wystepuje w dwu
odmianach, zasadniczo różniących się od siebie. Jedna odmiana, jako
Zotarella albo jakaś inna jeszcze, Santa Lucia czy jakos tak, sprzedawana
jest w woreczkach częściowo wypełnionych płynem, wykazuje pewne
pokrewieństwo z twarogiem i jest biała - z pomidorami owszem, ale na pizze
nie kładłem, jakoś nie wierzę, że to sie rozpuści. Druga odmiana jest
czysto polskiego pochodzenia, produkcji Polsera, występuje w kawałkach lub
wielkich blokach na wagę, i na pierwszy rzut oka przypomina ser jasny bo
jasny ale niewątpliwie żółty, miękki i elastyczny. I nadaje sie na pizzę.
Jak rozumiem, Ty piszesz po prostu o mozarelli w pełni oryginalnej i jej
późniejszych podróbkach czy modyfikacjach. Czy jednak mój zasadniczy
podział na rasy białą i żółtą faktycznie istnieje, czy tylko mi się
zdawało?
--
( ||\/|/\|\| ...http://republika.pl/simsimon.........
sim)|| |\/| | .........//szymon.jankowski.........
____________________________________________________
__________________
there is no spoon
|