Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "eM eL" <b...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: muffiny jagodowe i matematyczny problem z jogurtem
Date: Thu, 12 Aug 2004 13:49:37 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 50
Message-ID: <cffshh$a06$1@inews.gazeta.pl>
References: <cffo7k$g6m$1@news.onet.pl> <cffor6$rd$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: client99.fwdc1.hawkcommunications.com
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1092318577 10246 172.20.26.233 (12 Aug 2004 13:49:37 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 12 Aug 2004 13:49:37 +0000 (UTC)
X-User: badbatz
X-Forwarded-For: 172.20.6.64
X-Remote-IP: client99.fwdc1.hawkcommunications.com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:210970
Ukryj nagłówki
eM <...@...c> napisał(a):
> Jakby co, to przepis wygrzebalam z ksi±zki "How to Be a Domestic
> Goddess: Baking and the Art of Comfort Cooking" Nigelli Lawson.
^^^^^^^
Dobrze, ze nie princess :-)))
No i nie zapomnij, ze nasza (USA) "domestic goddess" (Martha Stewart)
przygotowuje sie wlasnie do dekoracji swojej celi w wiezieniu federalnym
:-))))
Przepis na muffiny ktory dziala (i jest bez oleju) podobny do wytworow z
owej ksziazki o byciem boginia ogniska domowego jest taki i nie musisz nic
przeliczac.
Blueberry Muffin Recipe
2 1/2 szklanki maki (Ty uzywaj "cup" zamiast szklanek)
1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody
3/4 szklanki cukru
1/4 lyzeczki soli
2 cale jajka
1 szklanka maslanki (albo pol na pol jogurt i mleko)
113 g (4 ounces, 1/4 funta) masla albo margaryny (maslo daje ladniejszy
kolor)
1 1/2 szklanki czarnych jagod
Wymieszac make, cukier, sol, proszek do pieczenia i sode w duzej miseczce.
Maslo roztopic (powoli!) i dac sie nieco przypalic na zloto-brazowy kolor.
Margaryne po prostu rozpuscic.
W drugiej miseczce lekko ubic jajka, po czym dolac maslanke i roztopione
maslo. Wymieszac.
Powoli wlac mieszanke plynna do skladnkow suchych ciagle mieszajac.
Wmieszac jagody.
Wlac do form (natluszczonyech albo wylozonych papierowymi "bake cups.")
Piec 30-40 minut (az beda zloto-brazowe) w temp. 205C (400F) na srodkowej
polce piekarnika.
Wychodzi 12 duzych "muffins." Ciasto to nie jest tak geste jak inne ciasta
na muffiny, ale muffiny wychodza znakomite. Muffiny pekaja na gorze,
szczegolnie gdy jagody sa spore.
Mniam, mniam.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><Far away is far away only if you don't go there><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|