Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!feed.news.interia.pl!news.nask.pl!ne
ws.nask.org.pl!news.germany.com!postnews.google.com!d1g2000hsg.googlegroups.com
!not-for-mail
From: s...@i...pl
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: nadmierne pocenie a zatrucie organizmu (grzyby, wirusy, bakterie)
Date: Tue, 7 Oct 2008 01:05:25 -0700 (PDT)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 80
Message-ID: <d...@d...googlegroups.com>
References: <0...@k...googlegroups.com>
<gc5552$ah6$1@inews.gazeta.pl>
<a...@t...googlegroups.com>
<gc58f9$mmr$1@opal.icpnet.pl>
<a...@k...googlegroups.com>
<gc6ujv$qm8$1@node1.news.atman.pl> <gc7mq3$l46$2@inews.gazeta.pl>
<gc897c$40u$1@node1.news.atman.pl> <gc8k7v$5k4$1@inews.gazeta.pl>
<gc9qdl$af9$1@node1.news.atman.pl> <gcak1j$m9a$1@inews.gazeta.pl>
<7...@i...googlegroups.com>
<9...@l...googlegroups.com>
<b...@v...googlegroups.com>
<gcdd99$3j7$1@node1.news.atman.pl>
<c...@z...googlegroups.com>
<gceuh9$ckl$1@node1.news.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.87.234.149
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1223366725 11462 127.0.0.1 (7 Oct 2008 08:05:25 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Tue, 7 Oct 2008 08:05:25 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: d1g2000hsg.googlegroups.com; posting-host=62.87.234.149;
posting-account=2M0oGwoAAAB4z_kiIM3jY9ZruzGA5b_x
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1;
SV1),gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:250939
Ukryj nagłówki
On 7 Paź, 09:37, "Szczepan Białek" <s...@w...pl> wrote:
> Użytkownik <s...@i...pl> napisał w
wiadomościnews:cb4f1a04-64ee-4b2a-b902-feff116409bb@
z72g2000hsb.googlegroups.com...
>
> >hm, co do czasu odstawienia soli a rozpoczęcia nadmiernego pocenia, to
>
> prawdopodobnie nie był to jednakowy okres, niemniej jednak można by
> zrobić mały eksperyment jak będzie się zachowywał organizm po
> przywróceniu soli do jadłospisu.
>
> Sportowcy, hutnicy itp. piją w czasie upałów napoje z 0,3% soli ( tyle co w
> pocie).
> Jako mały experyment wystarczy szklanka takiej wody gdy poczujesz skłonność
> do pocenia.
>
> >Natomiast zawsze na portalach medycznych spotykałem się tylko z jedną
>
> negatywną opinią - że podnosi ciśnienie.
>
> Nie wszyscy mają podwyższone. Tym co mają niskie podnosi. Tym drugim
> normalizuje.
>
> Mógłbyś podać jakieś linki odnośnie właśnie wpływu soli na ciśnienie a
> zależności od pocenia, które Ty czytałeś?
>
> Ja mam podręcznik "Nauka o Żywieniu zdrowego i chorego człowieka" W.
> Kiersta. Tam pisze że samowolnie można ograniczyć spożycie soli o połowę.
> Większe tylko w szpitalu.
> Klucz jest w tym że zawartość NaCl w moczu może się zmieniać od 0,2% do 2% u
> super zdrowego człowieka (zależnie od spożycia). Są tacy co muszą mieć około
> 1%. Sportowcom ustala się zapotrzebowanie indywidualnie. Trzeba też wiedzieć
> że najlepsza sól morska (nierafinowana) zawiera około 10% MgSO4.
> Siarka i magnez są bardzo potrzebne sportowcom.
>
> Dobre linki są po angielsku. Np. tu ktoś radzi: "If you've been sweating a
> lot, you need to replenish electrolytes, not just sodium chloride (salt),
> but also potassium and citrates. Sea salt is better than refined salt
> because it contains other minerals besides sodium. A good electrolyte
> replenishment drink can be made by dissolving 1 tablespoon of tomato paste
> (provides potassium), 1/4 teaspoon of sea salt, plus the juice of half a
> lime in a tall glass of water."
>
> Nie daj się nabrać na naszą sól morską. To rafinowany chlorek sodu
> pozyskiwany z wody oceanicznej. Sól suszona na plaży kosztuje około 100$.
> Dla nas jest sól gorzka (MgSO4*7H2O) którą można podawać obok soli
> kuchennej. Na opakowaniu pisze że można 3g dziennie.
> S*
> Jako mały experyment wystarczy szklanka takiej wody gdy poczujesz skłonność
> do pocenia
hm, tzn. ile konkretnie by tej soli wsypać do szklanki??:-)
w tej angielskiej wypowiedzi jest o ogólnym uzupełnieniu elektrolitów,
nie tylko soli:-)
zastanawia mnie jeszcze taki fakt, że skoro nasze spożycie soli z
przetworzonej zywności jest i tak kilka do kilkanastu razy większe od
zapotrzebowania organizmu, więc jak mogłoby jej brakować przy
nadmiernym poceniu???
a moze ja źle rozgraniczam pojęcia???
pozdro
|