Data: 2008-10-07 18:20:35
Temat: Re: nadmierne pocenie a zatrucie organizmu (grzyby, wirusy, bakterie)
Od: "Szczepan Białek" <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <s...@i...pl> napisał w wiadomości
news:dd53c9ab-c04f-40a9-bf0e-b7278742e76a@d1g2000hsg
.googlegroups.com...
>hm, tzn. ile konkretnie by tej soli wsypać do szklanki??:-)
Lekarz w Afryce kazał wsypać mojemu koledze 1 łyżkę do dużego garnuszka już
w drugim dniu pobytu.
Szklanka ma 0,2 litra. Pot 0,3% (3g w litrze). Jeżeli w czasi upałów pije
się kilka litrów to wyjdzie sporo gramów. Jeżeli szklankę to prawie nic.
Solić należy do smaku. Organizm Ci powie ile wsypywać. Nie miałeś nigdy
ochoty na coś słonego?
>w tej angielskiej wypowiedzi jest o ogólnym uzupełnieniu elektrolitów,
nie tylko soli:-)
W żywności jest dość innych pierwiastków. Człowiek musi używać soli i
zwierzęta też (lizawki)
zastanawia mnie jeszcze taki fakt, że skoro nasze spożycie soli z
przetworzonej zywności jest i tak kilka do kilkanastu razy większe od
zapotrzebowania organizmu, więc jak mogłoby jej brakować przy
nadmiernym poceniu???
a moze ja źle rozgraniczam pojęcia???
Pisałem już że tylko kawior i śledzie prosto z beczki są przesolone. Reszta
jest solona do smaku. Kucharki solą według przepisu.
Zapotrzebowanie organizmu wynosi 10g plus 3g na kazdy litr potu. Podawane
zapotrzbowanie (kilka gramów) to minimum niezbędne do życia. Zdrowi ludzie
wydalają około 15g z moczem.
S*
|