Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Elen" <e...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: nalewka z jagod - jak?
Date: Tue, 9 Aug 2005 20:55:34 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 32
Message-ID: <ddau7f$3gl$1@inews.gazeta.pl>
References: <dd79f3$dh$1@inews.gazeta.pl> <dd91cb$1so$1@nemesis.news.tpi.pl>
<42f855fd$1@news.home.net.pl>
NNTP-Posting-Host: xdsl-8502.wroclaw.dialog.net.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1123613745 3605 84.40.142.54 (9 Aug 2005 18:55:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 9 Aug 2005 18:55:45 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-User: seductress
X-Antivirus: avast! (VPS 0532-1, 2005-08-09), Outbound message
X-MSMail-Priority: Normal
X-Antivirus-Status: Clean
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:245557
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Krystyna Chiger" <> napisał w wiadomości
> JerzyN wrote:
>
> >> Nie moge znalezc nigdzie w sieci przepisu. Googlalam i nic. Czy nie
> >> mozna zrobic nalewki z jagod?
> >> No wiem - kolorek bedzie miala jak denaturat, ale w smaku powinna
> >> przeciez byc pycha!:)
> >
> > No więc pozostanie ci kolorek, nawet nie, bo zrobi się raczej brunatny,
> > bardzo brązowoczarny, może dlatego nikt z samych jagód nie robi nalewek.
> > A smak, nie ten o którym piszesz. Przez wieki testowano i nic z tego.
>
Jeśli można... :)
Mi zdarzyło się zrobić taką nalewkę, kolor wyszedł mi bardzo ciemnobordowy,
smak bardzo delikatny ale jak najbardziej jagodowy. Tylko zapach był, że tak
powiem charakterystyczny dla tych owoców (niektórzy go nie lubią). Długo nie
postała, znajomym bardzo smakowała.
Ja zrobiłam tak: zalałam jagody (jak najbardziej leśnie, nie hodowlane)
fińską wódką (70), dopiero po osiągnięciu ciemnofioletowej barwy delikatnie
rozcieńczyłam syropem cukrowym. Jedna mała rada jeśli będziesz próbować
robić (w końcu do odważnych świat należy) - powinno się ją w "ciemnym"
przechowywać (i nie w lodówce), bo inaczej traci kolor i zmienia smak.
Elen
P.S.
Podobną można zrobić z malin polarnych (czy jak to u nas zwą ;) ) - ma
śmieszny kolorek ale w samku ok :)
|