Data: 2008-11-25 19:18:48
Temat: Re: nalewka z pigwowca czy robić????Robić z pigwy!!
Od: Krystyna Chiger <k...@h...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Marex napisał:
> Ależ moi Drodzy.... Nalewka z pigwy bezbarwna i mdła.Toż to
> bluznierstwo. Chyba, że .... ktoś pija nieudaczne plyny. Przepis klasyczny
> na PIGWÓWKĘ daje w rezultacie piekny żółty(juz żeby nie -złoty...)trunek,
> o bardzo wyraznym smaku cytrusowo- pigwowym(lekko kwaśny).Przecież do
> wyciagu spirytusowego z kawałków pigwy dodajemy syrop(odcedzone owoce pigwy
> są zasypane na dwa tygodnie cukrem) i dopiero do tej bazy dodajemy miód
> akacjowy, rum, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczy i korzeń
> arcydzięgiela.Należy wstrzymać ślinę przez jakieś 6 m-cy( !!!! )spróbować i
> dopiero pisać opinie. Chętnie podłaczyłbym się do Mirzana, zanim zmniejszy
> objetość swojej butli.
De gustibus... Stoi już prawie rok. Kolor ma, rzeczywiście ładny. Syropu
nie daję, bo nie lubię słodkich napojów. Może rzeczywiście z pigwy może
być tylko słodka nalewka (tak, jak herbata po góralsku musi mieć choćby
odrobinę cukru). Ale to dalej znaczy, że ja tego lubić nie będę.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
|