Data: 2008-11-25 22:48:37
Temat: Re: nalewka z pigwowca czy robić????Robić z pigwy!!
Od: "Marex" <m...@g...SKASUJ-TO.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Krycha <k...@p...onet.pl> napisał(a):
> Marex pisze:
> (...)
> > Przecież do
> > wyciagu spirytusowego z kawałków pigwy dodajemy syrop(odcedzone owoce
pigwy
> > są zasypane na dwa tygodnie cukrem) i dopiero do tej bazy dodajemy miód
> > akacjowy, rum, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczy i korzeń
> > arcydzięgiela.(...)
>
> Coś podejrzewam, że dodanie tych składników, które wymieniasz
> zabijają smak pigwy czy pigwówek w tej nalewce.
> W nalewce robionej przeze mnie jest: alkohol, owoce, miód wielokwiatowy,
> cukier i czasami woda przegotowana.
> Owoce po zlaniu nalewki znajdują zastosowanie w ciastach.
>
> Pozdrawiam Krycha.
Dodatki tylko wzbogacają ( nie zdominuja !) bukiet smaku owocu Pigwy
długo moczonego w alkoholu(spirytus rozcieńczony wodą z RO do steżenia 45%.
Pigwa nadaje zdecydowanie dominujacy kolor i Smak o lekko kwaśnym
kierunku.Natomiast pozostale składniki (sok, skórka i korzeń arcydzięgla)
nadają subtelny dodatek całosci. Próby juz byly i trudno się temu oprzeć.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|