Data: 2008-07-23 09:12:48
Temat: Re: nalewka z wiśni - jak zrobić
Od: Piotr <s...@t...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 22 Lip, 21:45, "pawelj" <pawel_jajko. antyspam ....@poczta.onet.pl>
wrote:
> znajdą się tu tacy co robili już
> nalewkę i podzielą się sprawdzonym przepisem.
Witam,
przepis na mocną, niezbyt słodką nalewkę:
2 kg wiśni zalać 2,5 litra spirytusu 70-procentowego (trzeba
rozcieńczyć 95-procentowy), zostawić w ciepłym miejsu na 2-3 miesiące.
Zlać, odsączyć, dodać 250 ml syropu cukrowego (zrobionego z ćwieć kilo
cukru) i 250 ml spirytusu 95-procentowego. Odstawić na 6 tygodni,
przefiltrować, rozlać do butelek, czekać przynajmniej rok z wypiciem -
im dłużej, tym lepiej. Wiśnie nie powinny być drelowane, wtedy nalewka
jest wytrawniejsza. Jeśli ktoś nie lubi takiej, można część wiśni
wydrelować. Można też trochę pomanipulować ilością syropu cukrowego, w
zależności od słodkości wiśni i upodobań.
Trochę jest z tym zachodu, ale warto. Przy zalewaniu owoców samą wódką
albo czystym spirytusem nie wyekstrahuje się z nich wszystkich
smacznych składników, dlatego najlepszy jest alkohol 70-procentowy.
Pozdrawiam,
Piotr
PS syrop cukrowy robi się tak, że rozpuszcza się zadaną ilość cukru na
gorąco w jak najmniejszej ilości wody.
|