« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-03-24 17:24:09
Temat: nie wybuchloPostanowilam przeprowadzic dzis w kuchni eksperyment o tematyce swiatecznej
a mianowicie mazurek z kajmakiem.
Eksperymentem bylo robienie kajmaku, ktore polegalo na gotowaniu przez 2
godziny puszki skondensowanego mleka - puszka byla zamknieta i cala zalana
woda. Mialam duze obawy, ze ta pucha wyleci mi z gara z duzym hukiem, ale
nic sie nie stalo. Po otwarciu okazalo sie, ze w srodku jest lekko brazowe,
skarmelizowane mleko. Do tego dodalam skorke i sok z cytryny i jest calkiem
dobre, ale bardzo slodkie.
Zastanawiam sie, czy to samo uda sie z puszka mleka nieslodzonego - teraz
zgodnie z zaleceniami z Poradnika Dom. wzielam mleko slodzone, ale dla mnie
zbyt to jest slodziutkie, choc generalnie pomysl ciekawy.
W gazecie kazali utrzec mase z maslem, po co tyle kalorii, bez masla tezeje
i jest dobre.
Czy macie jakies doswiadczenia z taka masa, co robic, zeby nie bylo takie
slodkie?
Obawiam sie, ze to taka uroda kajmaku ta slodycz.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-03-24 20:58:06
Temat: Odp: nie wybuchlomleko tezeje w puszce bo jest w nim cukier
nieslodzone niestety tego niegdy nie zrobi ;o[[ (doswiadczenia na wlasnej
skorze)
mozesz sprobowac do nieslodzonego dodawac po troche cukru i gotowac na ogniu
stale mieszajac
a moze slodzik?
Pozdrawiam
Aska
Użytkownik Barbara <b...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@n...ircx.pl...
> Postanowilam przeprowadzic dzis w kuchni eksperyment o tematyce
swiatecznej
> a mianowicie mazurek z kajmakiem.
> Eksperymentem bylo robienie kajmaku, ktore polegalo na gotowaniu przez 2
> godziny puszki skondensowanego mleka - puszka byla zamknieta i cala
zalana
> woda. Mialam duze obawy, ze ta pucha wyleci mi z gara z duzym hukiem, ale
> nic sie nie stalo. Po otwarciu okazalo sie, ze w srodku jest lekko
brazowe,
> skarmelizowane mleko. Do tego dodalam skorke i sok z cytryny i jest
calkiem
> dobre, ale bardzo slodkie.
> Zastanawiam sie, czy to samo uda sie z puszka mleka nieslodzonego - teraz
> zgodnie z zaleceniami z Poradnika Dom. wzielam mleko slodzone, ale dla
mnie
> zbyt to jest slodziutkie, choc generalnie pomysl ciekawy.
> W gazecie kazali utrzec mase z maslem, po co tyle kalorii, bez masla
tezeje
> i jest dobre.
> Czy macie jakies doswiadczenia z taka masa, co robic, zeby nie bylo takie
> slodkie?
> Obawiam sie, ze to taka uroda kajmaku ta slodycz.
>
> pozdrawiam
> Basia
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-24 21:25:19
Temat: Re: nie wybuchlo
Barbara wrote:
> Zastanawiam sie, czy to samo uda sie z puszka mleka nieslodzonego
nie uda się - zrobią się gluty a nie jednolita masa
znam z autopsji, bo jak pierwszy raz robiłem kajmak, to nie wiedziałem,
że trzeba dać slodzone
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-25 09:32:32
Temat: Re: nie wybuchlo
Użytkownik "sadyl" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3ABD10BF.4E736D56@poczta.onet.pl...
>
>
> Barbara wrote:
>
> > Zastanawiam sie, czy to samo uda sie z puszka mleka nieslodzonego
>
> nie uda się - zrobią się gluty a nie jednolita masa
> znam z autopsji, bo jak pierwszy raz robiłem kajmak, to nie
wiedziałem,
> że trzeba dać slodzone
>
> sadyl
Zabrzmi to może dziwnie ale jeżeli już poświęcać się i robić kajmak to
najlepiej ze zwykłego mleka z cukrem i
masłem. Kajmak zawsze był i będzie bombą kaloryczną
czy chcemy czy nie a gotowanie go ze zwykłego mleka trwa ok 3godziny
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-25 10:30:18
Temat: Re: nie wybuchlo
>>
>> Barbara wrote:
>>
>> > Zastanawiam sie, czy to samo uda sie z puszka mleka nieslodzonego
>>
>> nie uda si? - zrobi? si? gluty a nie jednolita masa
>> znam z autopsji, bo jak pierwszy raz robi?em kajmak, to nie
>wiedzia?em,
>> ?e trzeba da? slodzone
>>
>> sadyl
>Zabrzmi to mo?e dziwnie ale je?eli ju? po?wi?ca? si? i robi? kajmak to
>najlepiej ze zwyk?ego mleka z cukrem i
>mas?em. Kajmak zawsze by? i b?dzie bomb? kaloryczn?
>czy chcemy czy nie a gotowanie go ze zwyk?ego mleka trwa ok 3godziny
czy tak samo dzialalyby roztopione (rozpuszczone?) krowki?
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
-----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-26 06:53:02
Temat: Re: nie wybuchlo>nie uda się - zrobią się gluty a nie jednolita masa
No właśnie. Ja też z niesłodzonego mleka po 2 godzinach gotowania otrzymałem
niesłodzone mleko.
--
Pooh - bardziej żółty niż zielony.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-26 14:04:26
Temat: Re: nie wybuchlo> nie mam pewnosci
pozdr.Alex>
>
> czy tak samo dzialalyby roztopione (rozpuszczone?) krowki?
>
> Krysia
> K.T. - starannie opakowana
>
>
> -----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
> http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
> -----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |