From: "Barbara" <b...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: nie wybuchlo
Date: Sat, 24 Mar 2001 18:24:09 +0100
Lines: 22
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
NNTP-Posting-Host: pb148.miedzyzdroje.sdi.tpnet.pl
Message-ID: <3...@n...ircx.pl>
X-Trace: 24 Mar 2001 18:14:10 +0100, pb148.miedzyzdroje.sdi.tpnet.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.trz
ebnica.net!news.k.pl!news.vogel.pl!news.ircx.pl!pb148.miedzyzdroje.sdi.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:47290
Ukryj nagłówki
Postanowilam przeprowadzic dzis w kuchni eksperyment o tematyce swiatecznej
a mianowicie mazurek z kajmakiem.
Eksperymentem bylo robienie kajmaku, ktore polegalo na gotowaniu przez 2
godziny puszki skondensowanego mleka - puszka byla zamknieta i cala zalana
woda. Mialam duze obawy, ze ta pucha wyleci mi z gara z duzym hukiem, ale
nic sie nie stalo. Po otwarciu okazalo sie, ze w srodku jest lekko brazowe,
skarmelizowane mleko. Do tego dodalam skorke i sok z cytryny i jest calkiem
dobre, ale bardzo slodkie.
Zastanawiam sie, czy to samo uda sie z puszka mleka nieslodzonego - teraz
zgodnie z zaleceniami z Poradnika Dom. wzielam mleko slodzone, ale dla mnie
zbyt to jest slodziutkie, choc generalnie pomysl ciekawy.
W gazecie kazali utrzec mase z maslem, po co tyle kalorii, bez masla tezeje
i jest dobre.
Czy macie jakies doswiadczenia z taka masa, co robic, zeby nie bylo takie
slodkie?
Obawiam sie, ze to taka uroda kajmaku ta slodycz.
pozdrawiam
Basia
|