Data: 2007-02-05 09:40:28
Temat: Re: nieprzyjemny zapach z ust - POMOCY
Od: "Szczepan Białek" <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Justyna N"
> Co do skrobi to "Biologia" Villego str 55 (u mnie wydanie z 96) "Ludzie i
> zwierzęta żywiące się roślinami mają enzymy hydrolizujące skrobię".
Sprawdziłem. Jeszcze nie umiesz czytać ze zrozunieniem. Villee ani tu ani
tam gdzie omawia chemizm nie rozróżnia między skrobią roślinną gotowana a
surową. Skobia zwirzęca (grzyby, drożdże, glony...) jest jadalna na surowo.
Kierst rozróżnia. "...surowa jest trudnostrawna. Większe ilosci podajemy
ugotowane" Nie jest to precyzyjne. To może znaczyć że zbierany i jedzony na
bieżąco ryż może uratować rozbitka (łatwiej znaleźć nasina zielone i
kiłkujące - takie mają mało skrobii a więcej cukru). Ale do sushi (gdzie
ryba i glony są surowe) trzeba go ugotować.
Jak gotować. Chemia żywności (G. Janicek....) podaje że temp. 65C jest
progowa. Bez objaśnień Dalej szukaj sama, albo zjedz placek ziemniaczny na
surowo.
> To zaskoczony czy nie? Jakby go zaskoczyło to chyba nie dostałby enzymów?
Villee pisze że nie wszyscy mają po równo amylazy (ewolucja w toku).
S*
|