Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!lublin.pl!news.onet.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.dialog.net.pl!not-for-mail
From: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: no prosze...
Date: Wed, 4 Dec 2002 15:49:20 +0100
Organization: Dialog Net
Lines: 85
Message-ID: <asl4m3$8ma$1@absinth.dialog.net.pl>
References: <ascq5f$16l$1@news.tpi.pl> <asd1ca$1b4$1@news.tpi.pl>
<asdj35$mtr$1@news.onet.pl> <asdnm1$652$1@news.tpi.pl>
<asdrit$2j4$1@news.tpi.pl> <ashvsh$qq$1@news.gazeta.pl>
<asi2s4$8i0$2@news.gazeta.pl> <asia2g$mat$1@news.gazeta.pl>
<asjbgq$lg0$1@absinth.dialog.net.pl> <askccc$maj$1@news.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: dial-1323.elblag.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: absinth.dialog.net.pl 1039013380 8906 62.87.175.43 (4 Dec 2002 14:49:40 GMT)
X-Complaints-To: a...@d...net.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 4 Dec 2002 14:49:40 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:12427
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:askccc$maj$1@news.gazeta.pl...
> Użytkownik "Leszek Serdyński" <l...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości
> news:asjbgq$lg0$1@absinth.dialog.net.pl...
> >
> > Potrzeba czterech kilo pomarańczy na litr soku.
>
> Jakies zrodlo tej informacji?
Wyciskarka do soków :)
>
> > Kilo pomarańczy kosztuje w
> > hurcie conajmniej trzy złote, ale niech będzie 2 zł. Litr soku nie
licząc
> > kosztów produkcji i kartonu powinien kosztować co najmniej 8 zł.
Kosztuje
> > 1,50. Czy nie zdajesz sobie sprawy, że soki robi się ze wszelkich
> > spleśniałych i zgniłych odpadów?
>
> Leszku, przestan bajdurzyc. Raz: slyszales o roznych klasach owocow?
Koniecznie chcesz agresywność wegetariańską przenosić z psw na tą grupę?
Sa
> owoce do sprzedazy w sklepie, bo ladne, duze i kolorowe, i sa owoce do
> przetworow, bo mniej ladne, mniejsze, ale nie znaczy to ze splesniale czy
> zgnile.
Masz kontrolę jakie owoce są przeznaczone na soki?
Owoce kupowane na straganie możesz obejrzeć i pomacać.
Owoców, z których robione są soki nigdy nie widziałeś. Myślisz, że owoce nie
pleśnieją i nie gniją?
Dlatego tez mozesz sobie kupic litr bardzo zacnego wina za jakies 10
> zlotych, gdy tymczasem kilogram dorodnych winogron kosztuje przynajmniej 8
> zl..
Po co porównujesz winogrona deserowe i odmiany na wino. To są zupełnie inne
owoce. Litr wina nie kosztuje 1,50, ale właśnie tyle ile powinien kosztować.
Litr soku z owoców (zdrowych) też powinien kosztować podobnie jak litr wina
(minus akcyza).
Dwa: cena owocow na polskim rynku jest zwykla pochodna odleglosci, z
> jakiej sie je transportuje, oraz zwiazanych z tym trudnosci.
Tak. Do tego jeszcze dochodzą koszty szprycowania każdej pomarańczy
fungicydami. Pokazywali kiedyś w tv jak wyglada taka maszyna do
wstrzykiwania, oraz jak wygląda skrzynka owoców, które nie dostały porcji
chemii (była zapleśniała).
A koncentraty
> sokow owocowych wymyslono m. in. po to, by nie musiec stosowac chlodni
przy
> ich transporcie.
No tak. Koszt dobrej jakości owoców, koszt zagęszczania soku (energia),
koszt transportu z Afryki, rozcieńczania, pakowania w kartony, zyski
wszystkich ogniw pośrednich dają w sumie 1,50 zł/litr. W jakim świecie Ty
żyjesz? Cena dobrej wody sodowej, to prawie 1 zł/litr.
> > Do tego muszą być faszerowane chemią, nawet
> > jak pisze na nich "bez konserwantów".
>
> Tak, Leszku, Ty zawsze wiesz wszystko lepiej, pewnie jakies analizy
robiles.
Opieram się tylko na tym, co Twoja koleżanka "Andy" zamieściła na psw :)
Cytat:
"Owoce cytrusowe (pomarańcze, grejfruty, cytryny) - zawierają bifenyl,
diphenyl syntetyczny, do tego o-fenylo-fenolan sodu, MK-360 oraz Eprofil.
Środki te zabezpieczają skórki przed owadami, utrzymują jędrność i
soczystość owoców. U wielu osób wywołują ostre uczulenia. To dlatego
niektórzy twierdzą, że "są uczuleni na cytrusy". Nie są jednak uczuleni na
pomarańcze czy cytryny, ale na środki, jakimi zostały one
naszprycowane."....
"Oprócz pestycydów, jabłka pełne są azotanów i środków takich jak bifenyl,
które zapewniają jędrną skórkę. "
Pozdrawiam
Leszek
|