Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "maua piegowata" <m...@b...artcom.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: nowa
Date: Sat, 3 Feb 2001 00:19:34 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 96
Message-ID: <95ff9n$j2l$1@news.tpi.pl>
References: <95eff2$age$1@zeus.man.szczecin.pl> <95esf8$sb8$1@news.tpi.pl>
<95fe90$9q3$1@news.internetia.pl>
NNTP-Posting-Host: caf-adm.artcom.pl
X-Trace: news.tpi.pl 981155959 19541 195.205.186.34 (2 Feb 2001 23:19:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 2 Feb 2001 23:19:19 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-I-Am-Sorry: For my broken newsreader.
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: nowa
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:42867
Ukryj nagłówki
Użytkownik Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:95fe90$9q3$...@n...internetia.pl...
>
> Użytkownik maua piegowata <m...@b...artcom.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:95esf8$sb8$...@n...tpi.pl...
> > jestem pewna ze znajdziesz tu cos ciekawego do przyrzadzenia:)
> > A może sama cuś nowego tak d siebie sprawdzonego
> podaszzzz .!!
> pozdr. Alex śmiało
cos nowego sprawdzonego przez mnie?
kopytka w sosie koperkowym
pizza ala mikowska
lekka szarlotka dla bezcukrowcow
lazania ze szpinakiem
nalesniki z sosem suotko-kwasnym
sauatka kuskus
jajka nadziewane tunczykiem
sledzik w sosie smietanowym
kulebiak z kapuchom i pieczarkami
hmmmmm, jest jeszcze kilka ciast, ale przepisy zostauy u mojej mamy w domu i
nie moge sie doprosic od prawie roku, zeby mi podeslala
wybieraj z listy, a ja Ci podam przepis
zeby nie byuo ze tylko nazwami rzucam:
kulebiak z kapuchom i pieczarkami
ciasto drozdzowe:
20g drozdzy piekarskich
2 szkl maki pszennej [moze byc poznanska]
1 jajo
2 lyzeczki cukru
3/4 szkl. mleka
sol
10 dkg masla [ew. margaryny]
drozdze rozetrzec z cukrem, dodac mleka i maki i zrobic rozczyn gestosci
smietany
kiedy rozczyn wyrosnie [zwiekszy objetosc 2 racy] dodac do reszty przesianej
maki, dodac podgrzane mleko [nie dawac goroncego zeby nie zaparzyc
drozdzy!!!] i sol
wyrabiac
jesli ciasto sie bedzie bardzo kleiuo, dodac maki
wyrabiac tak ok 20 minut
na koniec dodac rozpuszczony tluszczyk i wyrabiac asz sie cauy wchlonie w
ciacho
posypac po wierzchu maka i odtawic do wyrosniecia w ciepue miejsce
farsz:
kapusta kiszona [tak 30-40 dkg]
pieczarki [30 dkg]
srednia cebula
czosnek
tluszcz do smazenia
sol pieprz marianek
kapuste ugotowac, odcedzic [do gotowania dodac listek laurowy ziele
angielskie i pieprz czarny ]
zmielic w maszynce
pieczarki drobno posiekac i podsmazyc
cebyle posiekac w koske i tysz podsmazyc
czosnek wycisnac przez praske
cauos doprawic pieprzem i solom
majeranku wsypac duuuuzo
kiedy ciasto wyrosnie [zwiekszy objetosc 2 razy] rozwalkowac na stolnicy w
prostokont
[tak jak na strucle z makiem]
wylozyc farsz na ciasto, zostawic tak z 1,5 cm brzegu wolnego
zwinonc w rulon i polozyc na blasze do wyrosniecia tak, zeby brzeg byu
podspodem
kiedy lekko wyrosnie do piekarnika [200 st.] i piec do zrumienienia
podawac na goronco nawet z keczupem:)
i wcinac ze smakiem:)
pozdry Monika
> > --
> > pozdry Monika
> > Użytkownik kasiek <k...@w...ps.pl> w wiadomości do grup
> > dyskusyjnych napisał:95eff2$age$...@z...man.szczecin.pl...
> > > dopiero dziś trafiłam na waszą grupę.jest całkiem ciekawa.pozdrawiam
> > >
> > >
> >
> >
>
>
|