Message-ID: <3...@s...pl>
Date: Wed, 02 Jan 2002 22:23:02 +0100
From: PatryCCCja <k...@s...pl>
X-Mailer: Mozilla 4.78 [en] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: pl,en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: ircx.pl.polskavege,pl.rec.kuchnia
Subject: Re: nowe zdjecia w puszccce - kostka piaskowa (z tofu)
References: <3...@s...pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: inferno.mikrus.pw.edu.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: inferno.mikrus.pw.edu.pl
X-Trace: news.vogel.pl 1010006214 inferno.mikrus.pw.edu.pl (2 Jan 2002 22:16:54
+0100)
Distribution: ircx
Lines: 51
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.vogel.pl!nnrp
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:89840
Ukryj nagłówki
ha! znow nowe zdjecie :)
dzis na obiad kostka piaskowa z kasza jaglana i buraczkami + posiakana i
lekko osolona cykoria :)
przepis (ze zdjeciem!) jest tu:
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2348
a tu bez zdjecia:
kostka piaskowa (z tofu)
"bardzo dobrze komponuje sie z kasza jeczmienna i jakas surówka - to
ulubione zestawienie w mojej rodzinie :)"
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: weganska
Kategoria: dania gorace
Skala trudnosci: *
Czas przygotowania: kilka minut
Proporcje podane dla 2osób.
Skladniki:
tofu naturalne - kostka 300g
sos sojowy
maka kukurydziana
olej do smazenia (np. z orzeszkow ziemnych lub pestek winogron)
ew. jakies dodatki dla zachcianki i urozmaicenia - np. cebulka posiekana w
kostke, czosnek drobno posiekany, curry lub inne ulubione przyprawy
Przepis:
tofu kroimy w kostke (o krawedzi tak mniej wiecej 1-1,5 cm).
wrzucamy do jakiegos zamykanego pojemniczka, zalewamy obficie sosem
sojowym, zamykamy pojemniczek, obracajac i potrzasajac mieszamy.
teraz mozemy zajac sie np. reszta obiadu, a tofu niech sobie nasiaka sosem.
posypujemy kostke maka kukurydziana i znow obracajac pojemniczkiem mieszamy
ja - dzieki temu kostki rownomiernie oblepia sie maka. w tym momencie
mozemy równiez dosypac przypraw, np. curry.
rozgrzewamy tluszcz i smazymy kostke (mozna razem z cebulka lub czosnkiem)
na niewielkim gazie. co jakis czas delikatnie obracamy ja lopatka az cala
sie ladnie zrumieni.
Wskazówki i uwagi:
mieszanie kostki w zamykanym pojemniczku ma ta dobra strone ze tofu nie
rozpada sie i wyglada bardzo apetycznie. w przeciwientwie do takiego
mieszanego lopatka.
smacznego :)
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
|