Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: "TMK" <t...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: nóż do korniszonów?
Date: Wed, 20 Sep 2006 10:13:54 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <eeqt8m$ctj$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <eeogib$1gr$1@atlantis.news.tpi.pl><eepi97$qh4$1@inews.gazeta.pl>
<1...@h...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: aaf66.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1158740054 13235 83.16.5.66 (20 Sep 2006 08:14:14 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 20 Sep 2006 08:14:14 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Antivirus: avast! (VPS 0638-0, 2006-09-19), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:278422
Ukryj nagłówki
Użytkownik <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:1158736252.836589.26820@h48g2000cwc.googlegroup
s.com...
HEj
jest tak jak już wyżej napisano, służy do wachalrza z ogórka i do
robienia idealnych pasków nie tylko z ogórka.
To że ten nóż nazywa się "do korniszonów" nie oznacza że tylko do
tego możęsz go użyc. Uzywam go już 5 lat i jest moim ulubieńcem.
Świetnie wycina się z niego paski cukini którymi owijam zrazy z
ryby, super tnie się również bakłażana, chociaż trzeba mieć
troszkę wyobraźni do tego. Osobiście polecam, zakup warty
poświecenia kasy. Weź do reki nóż pojdź z nim do lodówki i
pomyśl co ty być z nim zrobiła...
Pomysłów jest wiele, może spaghetti z cienko rozlanej galaretki?
owoceowej jako dekoracja do deseru, mozę "Julienne" z marchewki? a
może piórka z pora?
Kombinuj...
Pozdrawiam
Tomciu (kucharz)
Dzięki za obszerną odpowiedź, bardzo mi się podoba propozycja wzięcia noża
do ręki, ale właśnie problem polega na tym, ze ze zdjęcia nie bardzo mogę
wyobrazić sobie jak wygląda to ostrze? skoro służy do pasków to jest to
chyba jakaś ostra kratka? jak zmiejszona do robienia frytek? w ogóle te
zdjęcia są makabryczej jakości, rozumiemże to sklep dla profesjonalistów
czyli ktoś kto kupuje to wie jak to wygląda i jak sie tym posługiwać. Ja
tylko zabłdziłam na te strony ;))
Ale jak już dorwałam kogoś doświadczonego- to proszę napisz jakie
narzędzia, noże są podstawą i dają efektowne rozwiązania?
Nie jestem kucharzem, lubię gotować czasem robię jakiś proszony obiad i
chciałabym,zeby to było efektowne. Na zdolności manualne nie narzekam.
TMK
|