« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-11-04 11:28:28
Temat: ocet zamiast winaWitam
w tym roku 1 raz robiłam wino.pogniecione owoce malinojeżyn zalałam wodą z
cukrem w dymionie siedziało ok 2 miesięcy. Dziś przy pierwszej próbie zlania
okazało się że mam 20 litrów ... octu. Czy ktoś mi może powiedzieć gdzie
spaprałam sprawę?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-11-04 11:43:01
Temat: Re: ocet zamiast winadrożdży nie dodawałam bo moja mama nigdy nie dodawała a winko pierwsza klasa
jej wychodziło.
a bombelki były jeszcze kilka dni temu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-04 12:15:48
Temat: Re: ocet zamiast wina
Użytkownik "Artigiana" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cmd5rb$57j$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
> w tym roku 1 raz robiłam wino.pogniecione owoce malinojeżyn zalałam wodą z
> cukrem w dymionie siedziało ok 2 miesięcy. Dziś przy pierwszej próbie
zlania
> okazało się że mam 20 litrów ... octu. Czy ktoś mi może powiedzieć gdzie
> spaprałam sprawę?
a dodawałas drożdze winne? Obserwowałąs bulgotanie w baniaku i bąbelki w
rurce?
pozdrawiam
Basia
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-04 16:58:48
Temat: Re: ocet zamiast wina
Użytkownik "Artigiana" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cmd5rb$57j$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
> w tym roku 1 raz robiłam wino.pogniecione owoce malinojeżyn zalałam wodą z
> cukrem w dymionie siedziało ok 2 miesięcy. Dziś przy pierwszej próbie
zlania
> okazało się że mam 20 litrów ... octu. Czy ktoś mi może powiedzieć gdzie
> spaprałam sprawę?
>
Witam,
Przypuszczam, że nie trzymałaś stałej temperatury wino które dopiero sie
"robi" powinno miec stałą temperaturę ok 20 st C. Nie zniechęcaj sie i
spróbuj zrobić jeszcze raz .Jak sie pojawią pierwsze przymrozki pozbieraj
dziką róże z niej wychodzi wino idealne.
Pozdrawiam
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-04 19:08:14
Temat: Re: ocet zamiast wina>
> Witam,
> Przypuszczam, że nie trzymałaś stałej temperatury wino które dopiero sie
> "robi" powinno miec stałą temperaturę ok 20 st C. Nie zniechęcaj sie i
> spróbuj zrobić jeszcze raz .Jak sie pojawią pierwsze przymrozki pozbieraj
> dziką róże z niej wychodzi wino idealne.
>
> Pozdrawiam
Witam.
winko caly czas stalo w kuchni. takie wahania też mają wpływ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-05 09:47:28
Temat: Re: ocet zamiast wina
Użytkownik "Artigiana" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cmdumc$q6v$1@nemesis.news.tpi.pl...
> >
> > Witam,
> > Przypuszczam, że nie trzymałaś stałej temperatury wino które dopiero sie
> > "robi" powinno miec stałą temperaturę ok 20 st C. Nie zniechęcaj sie i
> > spróbuj zrobić jeszcze raz .Jak sie pojawią pierwsze przymrozki
pozbieraj
> > dziką róże z niej wychodzi wino idealne.
> >
> > Pozdrawiam
>
> Witam.
> winko caly czas stalo w kuchni. takie wahania też mają wpływ?
>
> Wino nie lubi przeciągów być moze otwierałaś okno w kuchni i to już mogło
mieć wpływ. Teraz kiedy sie zaczął sezon grzewczy najlepiej postawić wino
blisko kaloryfera i pamietac o stałej temperaturze.
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-05 09:49:36
Temat: Re: ocet zamiast wina> Witam
> w tym roku 1 raz robiłam wino.pogniecione owoce malinojeżyn zalałam wodą z
> cukrem w dymionie siedziało ok 2 miesięcy. Dziś przy pierwszej próbie zlania
> okazało się że mam 20 litrów ... octu. Czy ktoś mi może powiedzieć gdzie
> spaprałam sprawę?
>
> A nie dostało się powietrze ?
Poczytaj, całkiem sporo na temat produkcji win jest tutaj
http://cns.piwko.pl/
Pozdrawiam
Netka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-05 09:59:27
Temat: Re: ocet zamiast wina> > > Przypuszczam, że nie trzymała? stałej temperatury wino które dopiero
sie
> > > "robi" powinno miec stał? temperaturę ok 20 st C. Nie zniechęcaj sie i
> > > spróbuj zrobić jeszcze raz .Jak sie pojawi? pierwsze przymrozki
> pozbieraj
> > > dzik? róże z niej wychodzi wino idealne.
> > >
> > > Pozdrawiam
> >
> > Witam.
> > winko caly czas stalo w kuchni. takie wahania też maj? wpływ?
> >
> > Wino nie lubi przeci?gów być moze otwierała? okno w kuchni i to już
mogło
> mieć wpływ. Teraz kiedy sie zacz?ł sezon grzewczy najlepiej postawić wino
> blisko kaloryfera i pamietac o stałej temperaturze.
>
witam
Juz nie zdzierzylem...
blad jaki popelnilas to brak wlasciwej czystosci..(nic osobistego po prostu
pech)
jesli nie chces ryzykowac dodawaj rasowe drozdze mimo ze mama tego nie
robila...
a potem mozesz chronic przed przeciagami, bawic sie w stala temperature, jak
rowniez odpowiednie warunki do lezakowania...
Pozdrawiam Jerzy..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-05 10:03:11
Temat: Re: ocet zamiast winaGdzieś czytałam, że wystarczy gdy do gąsiora dostanie się jedna muszka
owocówka i już mamy ocet winny.
Może to jest przyczyną.
--
Pozdrawiam
Dorota
*Strange kind of woman
Użytkownik "Artigiana" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cmd5rb$57j$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
> w tym roku 1 raz robiłam wino.pogniecione owoce malinojeżyn zalałam wodą z
> cukrem w dymionie siedziało ok 2 miesięcy. Dziś przy pierwszej próbie
zlania
> okazało się że mam 20 litrów ... octu. Czy ktoś mi może powiedzieć gdzie
> spaprałam sprawę?
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |