Data: 2002-12-16 15:50:43
Temat: Re: odchudzanie a uczucie zimna,pytanie do wszystkich
Od: "Hafsa" <h...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Leszek Serdyński" <l...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:atijea$r6b$1@absinth.dialog.net.pl...
>
> Użytkownik "Hafsa" <h...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:ata34o$c0f$1@news.gazeta.pl...
> .Poczytaj porady LEszka i Marcina.Ja pewne wnioski juz
> > wyciagnelam,
>
> Poczytałem dzisiaj sobie książeczkę niejakiej Ann Louise Gittleman pt.
> "Jedz tłuszcze i chudnij".
>
> Pisze ona trochę o brunatnej tkance tłuszczowej. Tkanka ta w
przeciwieństwie
> do białej tkanki tłuszczowej jest bardzo czynna metabolicznie, posiada
> bardzo duże nasycenie mitochondriami. Potrafi wytwarzać spore ilości
ciepła.
> Ludzie otyli mają bardzo mało tej tkanki. Tkanka potrafi też być
nieczynna.
> Odchudzanie się blokuje termogenezę w brunatnej tkance tłuszczowej.
Organizm
> oszczędza na ogrzewaniu.
> Jak uruchomić aktywność brunatnej tkanki tłuszczowej? Otóż pani Ann pisze,
> że jednym z najsilniej działających "zapalników" jest kwas tłuszczowy
> omega-6, gamma linolenowy (GLA). Jest to substrat z którego nasz organizm
> wytwarza pewne prostoglandyny, te zaś są iskrą, która rozpoczyna spalanie
> tłuszczu w mitochondriach brunatnej tkanki tłuszczowej.
> Zwykle osoby odchudzające się do minimum ograniczają spożycie tłuszczów.
Po
> odchudzeniu też jedzą mało tłuszczów w obawie przed utyciem. Wniosek jest
> taki, że trzeba przynajmniej część węglowodanów zastąpić tłuszczami z
> uwzględnieniem większej ilości tłuszczów wielonienasyconych omega-6, ale
dla
> równowagi trzeba też jeść tłuste ryby (omega-3).
>
a gdzie dokladnie znajde omega -6 ,a gdzie omega-3 ?Ile czego tu jesc by nie
przesadzic????Wiem,ze omega-3 sa w jajkach i rybach i gdzie jeszcze.A
omega-6 sa w olejach roslinnych-ktorych?Pozdrawiam Hafsa
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|