Data: 2004-11-02 10:17:34
Temat: Re: okap szufladowy
Od: "Jarek P." <jarek.p@spam_jest_beee_gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"ksdrs" <k...@o...pl> wrote in message
news:cm7gob$ial$1@inews.gazeta.pl...
> Witam
> Czy uzytkownicy okapow Boscha moga podziel sie swoimi
doswiadczeniami?
[...]
> Nigdzie w sieci nie znalazlem informacji o rodzaju i cenie filtrow.
Ile toto
> moze kosztowac i co jaki czas trzeba wymieniac.
Co prawda mam amicę, nie boscha, ale zasada ta sama, więc może pomogę:
Podstawowego filtra nie trzeba wymieniać, po prostu się go od czasu do
czasu pierze w zmywarce czy nawet pod kranem. Jest metalowy
(aluminium), więc raczej trudny do zużycia. Jesli wyciągu nie
podłączysz do kanału wentylacyjnego, musisz stosować dodatkowe wkłady
pochłaniające, te chyba niezależnie od producenta wymienia się średnio
co pół roku.
Co te wyciągi są warte? Mają swoje wady i zalety, jak wszystko.
Największa wada, to fakt, że nie "zbiera" oparów znad kuchni tak
dokładnie jak typowy okap, który działa nawet gdy nie działa ;-)
(znaczy gdy nie jest włączony), żeby naprawdę działał trzeba go
wysunąć. No i hałasuje chyba bardziej niż okap. A zaleta w porównaniu
z okapem - IMO największa to fakt, że w stanie złożonym nie
przeszkadza, można się bezpiecznie nad kuchnią pochylać bez obawy
zaliczania poraz kolejny bliskiego spotkania z narożnikiem okapu
klasycznego.
J.
|