Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia olej czy smalec?

Grupy

Szukaj w grupach

 

olej czy smalec?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 60


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2011-03-08 02:07:38

Temat: Re: olej czy smalec?
Od: "le fourmi" <f...@6...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Skwierczą dodatki olejowe (margaryna "wrobiona ') w mixie.

ty chuju sie znasz ale na koszernych wyrobach
pejsie

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2011-03-09 07:11:58

Temat: Re: olej czy smalec?
Od: "jagr" <j...@W...fm> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik ""Dariusz K. Ładziak"" <d...@n...pl> napisał w
wiadomości news:4d740f70$0$2457$65785112@news.neostrada.pl...
Użytkownik Julia napisał:
> witam. Na czym smazyc potrawy na patelni na smalcu czy na oleju. Chodzi mi
> o
> to na czym zdrowiej ponieważ stykam się z różną opinią
> dziękuje i pozdrawiam

Tłuszcze nienasycone w trakcie obróbki termicznej ulegają silnemu
utlenieniu i tworzą naprawdę paskudne konglomeraty wielu łańcuchów
kwasów tłuszczowych połączonych mostkami tlenowymi - zdrowe to nijak nie
jest.
Tak więc do intensywnego i długiego smażenia lepszy będzie smalec (a
jeszcze lepsza frytura wołowa, najlepszy zaś olej palmowy wbrew nazwie
będący tłuszczem wyjątkowo dokładnie nasyconym i skrajnie odpornym na
utlenianie).

Oleje, oliwy najlepiej na zimno, ewentualnie do krótkich i niezbyt
gorących smażeń produktów o dużej zawartości wody (czyli żeby zaraz wodę
puściły i smażenie w krótkie duszenie zmieniły).

----------------------------------------------------
---------------------

Dokładnie tak.

Smalec wcale nie jest tłuszczem w pełni nasyconym, jak niektórzy myślą.
Nie mamy jednak niczego lepszego pod ręką.
Tę fryturę, to skąd wziąć?
A o olejach do smażenia zapomnijcie. I margarynach. Chyba, że chcecie sobie
rozpieprzyć wątrobę.
I nie tylko ją.
Pozdrawiam,
jagr


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2011-03-09 07:24:13

Temat: Re: olej czy smalec?
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

"jagr" <j...@W...fm> wrote in message
news:4d77290f$0$2437$65785112@news.neostrada.pl...
> Użytkownik ""Dariusz K. Ładziak"" <d...@n...pl> napisał w
> wiadomości news:4d740f70$0$2457$65785112@news.neostrada.pl...
> Użytkownik Julia napisał:
>> witam. Na czym smazyc potrawy na patelni na smalcu czy na oleju. Chodzi
>> mi
>> o
>> to na czym zdrowiej ponieważ stykam się z różną opinią
>> dziękuje i pozdrawiam
>
> Tłuszcze nienasycone w trakcie obróbki termicznej ulegają silnemu
> utlenieniu i tworzą naprawdę paskudne konglomeraty wielu łańcuchów
> kwasów tłuszczowych połączonych mostkami tlenowymi - zdrowe to nijak nie
> jest.
> Tak więc do intensywnego i długiego smażenia lepszy będzie smalec (a
> jeszcze lepsza frytura wołowa, najlepszy zaś olej palmowy wbrew nazwie
> będący tłuszczem wyjątkowo dokładnie nasyconym i skrajnie odpornym na
> utlenianie).
>
> Oleje, oliwy najlepiej na zimno, ewentualnie do krótkich i niezbyt
> gorących smażeń produktów o dużej zawartości wody (czyli żeby zaraz wodę
> puściły i smażenie w krótkie duszenie zmieniły).
>
> ----------------------------------------------------
---------------------
>
> Dokładnie tak.
>
> Smalec wcale nie jest tłuszczem w pełni nasyconym, jak niektórzy myślą.
> Nie mamy jednak niczego lepszego pod ręką.
> Tę fryturę, to skąd wziąć?
> A o olejach do smażenia zapomnijcie. I margarynach. Chyba, że chcecie
> sobie rozpieprzyć wątrobę.
> I nie tylko ją.
> Pozdrawiam,
> jagr

Niestety, nawet smalec nie jest już czystym smalcem, no chyba, że sami go
wytopimy., gdyż wygląda, że domieszkowane są tłuszcze twarde.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2011-03-09 19:59:54

Temat: Re: olej czy smalec?
Od: "Stokrotka" <o...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

>... najlepszy zaś olej palmowy wbrew nazwie będący tłuszczem wyjątkowo
>dokładnie nasyconym i skrajnie odpornym na utlenianie).
Sugerujesz margaryny?
Nie podoba mi się to.

--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2011-03-09 21:26:55

Temat: Re: olej czy smalec?
Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik jagr napisał:

> Dokładnie tak.
>
> Smalec wcale nie jest tłuszczem w pełni nasyconym, jak niektórzy myślą.
> Nie mamy jednak niczego lepszego pod ręką.
> Tę fryturę, to skąd wziąć?

Zrobić. A najpierw Ćwierczakiewiczową poczytać. Frytura to nic innego
jak dokładnie klarowany łój wołowy - bierze się świeży łój, najlepiej
nerkowy, dokładnie płucze z resztek krwi, wrzuca do garnka, podlewa wodą
i grzeje aż się wytopi - na dnie ciągle powinno ozostawać trochę wody.
Następnie zbiera się łój z wierzchu, wlewa do drugiego garnka i grzeje
do osuszenia z resztek wody (jak zaczyna wyraźnie strzelać to już jest
dobry). Ważne w tym jest żeby etap wytapiania odbywa się ze stabilizacją
temperatury spowodowaną dodatkiem wody - ochroni to pozostałości
białkowe przed przypalaniem a etap dosuszania był prowadzony po
oddzieleniu czystego tłuszczu od resztek białkowych.

Zalety - frytura jest bardzo stabilna termicznie, nie utlenia się, nie
kopci. Frytura nie wsiąka w panierkę czy ciasto - w efekcie potrawy na
niej smażone wcale nie są tłuste, smażone na smalcu już są (znacznie
więcej smalcu wsiąka w panierkę jak frytury).

> A o olejach do smażenia zapomnijcie. I margarynach. Chyba, że chcecie sobie
> rozpieprzyć wątrobę.
> I nie tylko ją.

O margarynach to nie tylko do smażenia. Stare typy margaryn twardych
były uwodorniane (do tłuszczy nasyconych) na katalizatorze -
sproszkowanym niklu. Smacznego. Obecnie raczej się (zwłaszcza w tych
wszystkich "dietetycznych, bezcholesterolowych" smarowidłach) oleju nie
uwodarnia - prościej dodać gumy ksantanowej czy innego plastiku żeby
nabrało konsystencji bardziej stałej. Znów - smacznego.

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2011-03-10 02:46:01

Temat: Re: olej czy smalec?
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Stokrotka" <o...@a...pl> wrote in message
news:il8m83$9lb$1@news.onet.pl...
> >... najlepszy zaś olej palmowy wbrew nazwie będący tłuszczem wyjątkowo
> >dokładnie nasyconym i skrajnie odpornym na utlenianie).
> Sugerujesz margaryny?
> Nie podoba mi się to.

Czysty olej palmowy. Idealny do smażenia, konsystencja od ciekłej do stałej,
zapach orzechowy.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2011-03-10 08:48:39

Temat: Re: olej czy smalec?
Od: "jagr" <j...@W...fm> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:4d783b6f$0$2443$65785112@news.neostrada.pl...
> Czysty olej palmowy. Idealny do smażenia, konsystencja od ciekłej do
> stałej, zapach orzechowy.

Świetnie.
Tylko skąd go wziąć?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2011-03-10 08:51:08

Temat: Re: olej czy smalec?
Od: "jagr" <j...@W...fm> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Stokrotka" <o...@a...pl> napisał w wiadomości
news:il8m83$9lb$1@news.onet.pl...
> Sugerujesz margaryny?
> Nie podoba mi się to.

Margaryny, masła roślinne, mixełka itp. nie nadają się do niczego.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2011-03-10 10:39:39

Temat: Re: olej czy smalec?
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"jagr" <j...@W...fm> wrote in message
news:4d78912f$0$2452$65785112@news.neostrada.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:4d783b6f$0$2443$65785112@news.neostrada.pl...
>> Czysty olej palmowy. Idealny do smażenia, konsystencja od ciekłej do
>> stałej, zapach orzechowy.
>
> Świetnie.
> Tylko skąd go wziąć?

Widziałem go dość dawno w Selgrosie.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2011-03-10 10:42:30

Temat: Re: olej czy smalec?
Od: Grzegorz Prędki <"klark[USUN"@TO][malpa]transkomp.com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-03-10 09:48, jagr pisze:
> Użytkownik "Panslavista"<p...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:4d783b6f$0$2443$65785112@news.neostrada.pl...
>> Czysty olej palmowy. Idealny do smażenia, konsystencja od ciekłej do
>> stałej, zapach orzechowy.
>
> Świetnie.
> Tylko skąd go wziąć?
>
>

Np. z Makro. Jest w postaci frytury w kostkach.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 6


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ikselko, pamiętasz?
Smaki i zapachy Wołynia
Robot kuchenny?
zamarzniete piwo
Pytanie do technologa(ow) zywnosci

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »