Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!n
ews-out.readnews.com!transit3.readnews.com!nx02.iad01.newshosting.com!newshosti
ng.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neo
strada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Reply-To: "jagr" <j...@W...fm>
From: "jagr" <j...@W...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <4d73803c$0$2437$65785112@news.neostrada.pl>
<4d740f70$0$2457$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: olej czy smalec?
Date: Wed, 9 Mar 2011 08:11:58 +0100
Organization: jagr
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5512
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5994
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Lines: 35
Message-ID: <4d77290f$0$2437$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 80.53.224.74
X-Trace: 1299654927 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2437 80.53.224.74:51966
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:335177
Ukryj nagłówki
Użytkownik ""Dariusz K. Ładziak"" <d...@n...pl> napisał w
wiadomości news:4d740f70$0$2457$65785112@news.neostrada.pl...
Użytkownik Julia napisał:
> witam. Na czym smazyc potrawy na patelni na smalcu czy na oleju. Chodzi mi
> o
> to na czym zdrowiej ponieważ stykam się z różną opinią
> dziękuje i pozdrawiam
Tłuszcze nienasycone w trakcie obróbki termicznej ulegają silnemu
utlenieniu i tworzą naprawdę paskudne konglomeraty wielu łańcuchów
kwasów tłuszczowych połączonych mostkami tlenowymi - zdrowe to nijak nie
jest.
Tak więc do intensywnego i długiego smażenia lepszy będzie smalec (a
jeszcze lepsza frytura wołowa, najlepszy zaś olej palmowy wbrew nazwie
będący tłuszczem wyjątkowo dokładnie nasyconym i skrajnie odpornym na
utlenianie).
Oleje, oliwy najlepiej na zimno, ewentualnie do krótkich i niezbyt
gorących smażeń produktów o dużej zawartości wody (czyli żeby zaraz wodę
puściły i smażenie w krótkie duszenie zmieniły).
----------------------------------------------------
---------------------
Dokładnie tak.
Smalec wcale nie jest tłuszczem w pełni nasyconym, jak niektórzy myślą.
Nie mamy jednak niczego lepszego pod ręką.
Tę fryturę, to skąd wziąć?
A o olejach do smażenia zapomnijcie. I margarynach. Chyba, że chcecie sobie
rozpieprzyć wątrobę.
I nie tylko ją.
Pozdrawiam,
jagr
|