Data: 2011-03-09 07:11:58
Temat: Re: olej czy smalec?
Od: "jagr" <j...@W...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik ""Dariusz K. Ładziak"" <d...@n...pl> napisał w
wiadomości news:4d740f70$0$2457$65785112@news.neostrada.pl...
Użytkownik Julia napisał:
> witam. Na czym smazyc potrawy na patelni na smalcu czy na oleju. Chodzi mi
> o
> to na czym zdrowiej ponieważ stykam się z różną opinią
> dziękuje i pozdrawiam
Tłuszcze nienasycone w trakcie obróbki termicznej ulegają silnemu
utlenieniu i tworzą naprawdę paskudne konglomeraty wielu łańcuchów
kwasów tłuszczowych połączonych mostkami tlenowymi - zdrowe to nijak nie
jest.
Tak więc do intensywnego i długiego smażenia lepszy będzie smalec (a
jeszcze lepsza frytura wołowa, najlepszy zaś olej palmowy wbrew nazwie
będący tłuszczem wyjątkowo dokładnie nasyconym i skrajnie odpornym na
utlenianie).
Oleje, oliwy najlepiej na zimno, ewentualnie do krótkich i niezbyt
gorących smażeń produktów o dużej zawartości wody (czyli żeby zaraz wodę
puściły i smażenie w krótkie duszenie zmieniły).
----------------------------------------------------
---------------------
Dokładnie tak.
Smalec wcale nie jest tłuszczem w pełni nasyconym, jak niektórzy myślą.
Nie mamy jednak niczego lepszego pod ręką.
Tę fryturę, to skąd wziąć?
A o olejach do smażenia zapomnijcie. I margarynach. Chyba, że chcecie sobie
rozpieprzyć wątrobę.
I nie tylko ją.
Pozdrawiam,
jagr
|