Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.m
an.poznan.pl!news.icm.edu.pl!news.man.torun.pl!not-for-mail
From: "Lilly was here" <M...@e...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: paella
Date: Mon, 8 Oct 2001 12:47:20 +0200
Organization: TORMAN
Lines: 25
Message-ID: <9ps06d$err$1@flis.man.torun.pl>
References: <9pp1i2$c00$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 158.75.50.2
X-Trace: flis.man.torun.pl 1002537997 15227 158.75.50.2 (8 Oct 2001 10:46:37 GMT)
X-Complaints-To: u...@m...torun.pl
NNTP-Posting-Date: 8 Oct 2001 10:46:37 GMT
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:73787
Ukryj nagłówki
Robiliśmy ostatnio z kolegą - taką nie na 100% bo bez zapiekania ale wyszła
super :
Składniki - ryż, krewetki w sosie własnym, małże, kalmary, ośmiorniczki baby
i jakieś inne puszkowane cuda ( morskie oczywiście )
nogi z kurczaka ( podzielone ), czosnek - wyciskany, cebulka - pokrojona,
oliwa , wywar z grzybów ( zamiast bulionu ), papryka świeża (czerwona
pokrojona), puszka pomidorów bez skóry, z przypraw - sól, pieprz cayenne,
pieprz czarny, paellaro ( przyprawa do paelli - zapasy z Hiszpanii ).
Kurczaka przesmażamy ( do zbrązowienia ), zdejmujemy z patelmni, patelnie
płuczemy, wycieramy na sucho, podgrzewamy oliwę, wrzucamy ryż i smażymy aż
zbieleje, dorzucamy cebulkę, czosnek, wlewamy wywar, dusimy ok 10 minut,
wrzucamy paprykę, kurczaka, paellaro, pieprze, mieszamy, dolewamy bulionu,
dusimy ok 5 minut, wrzucamy owoce morza ( z zalewami ) i posiekane pomidory
z puszki ( razem z sosem ). Dusimy pod przykryciem kolejne parę minut, jak
ryż jest już ok dodajemy małże. Dusimy dalsze 5 minut. Potem tylko pozostaje
zjeść :)
--
Lilly was here
|