Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "sp6mlz" <s...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pascal- pytanie
Date: Mon, 29 Mar 2004 08:34:13 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 38
Sender: s...@p...onet.pl@pm241.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <c48gca$t8d$2@news.onet.pl>
References: <c46d63$ccp$1@bialystok.bsk.vectranet.pl>
NNTP-Posting-Host: pm241.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1080542410 29965 213.76.92.241 (29 Mar 2004 06:40:10 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 29 Mar 2004 06:40:10 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:196500
Ukryj nagłówki
Rendi w wiadomości do grup dyskusyjnych:
(...)
> nie wiem co zrobić z całą masą zamrożonych jagód... a może macie jakiś
pomysł?
> ciasta mi sie przejadły:)
W "Niezwykla kuchnia domowa Piotra Bikonta" (autor w tytule)
w przepisie na kisiel jagodowy stoi:
"Rzeklbym, ze kisiel to w ogole najatrakcyjniejszy sposob
wykorzystania tych owocow."
To wielce kontrowersyjne (IMHO saute najlepsze), ale skoro juz
sa mrozone, to polecam (cytat doslowny):
"1/2 kg czarnych jagod
100 g cukru
2 kopiaste lyzki maki ziemniaczanej
600 ml wody
100 ml gestej smietany (niekoniecznie)
Wyplukane i przebrane jagody wrzucam do garnka i zalewam
1/2 litrem wody. Dodaje cukier i zagotowuje. W 100 ml wody
rozprowadzam make ziemniaczana i wlewam do garnka.
Caly czas mieszajac, doprowadzam do wrzenia i zdejmuje z ognia.
Rozlewam do miseczek i po ostudzeniu wstawiam do lodowki.
Podaje z kleksem gestej smietany albo i bez."
Naprawde - nie jadlem smaczniejszego kisielu.
Zreszta od sprobowania tego przepisu robie kisiele z roznych
owocow i sam sie dziwie, ze ktos kupuje chemiczne mieszanki
w sklepie...
--
Pozdrawiam serdecznie - Wojtek H.
|