« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-05-07 17:46:19
Temat: pastrani?Witam Państwa, widziałem toto dzisiaj w telewizji, wygląda jak pokrojone
mięsko w chlebie "tostowym" albo pszennym, czy ktoś wie na czym polega
fenomen. BTW nie jestem pewien pisowni.
--
pozdrawia Włodek wch4 małpa wp kropka pl
******************* GG:5435073 *******************
------------- http://przedszkolaki.tk ------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-05-07 19:42:26
Temat: Re: pastrani?> Witam Państwa, widziałem toto dzisiaj w telewizji, wygląda jak pokrojone
> mięsko w chlebie "tostowym" albo pszennym, czy ktoś wie na czym polega
> fenomen. BTW nie jestem pewien pisowni.
Jesli pamiec mnie nie myli to pastraMi to rodzaj wedliny wieprzowej.
pozdrawiam
Zofia Gebert
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-07 19:45:27
Temat: Re: pastrani?
Włodek Chrzanowski wrote:
> Witam Państwa, widziałem toto dzisiaj w telewizji, wygląda jak pokrojone
> mięsko w chlebie "tostowym" albo pszennym, czy ktoś wie na czym polega
> fenomen. BTW nie jestem pewien pisowni.
> --
> pozdrawia Włodek wch4 małpa wp kropka pl
> ******************* GG:5435073 *******************
> ------------- http://przedszkolaki.tk ------------
Pastrami to wolowina, ktora sie naciera mieszanka przypraw (czosnek,
pieprz, sol, cynamon, pieprz kajenski, gozdziki, ziele angielskie i
kolendra). Nastepnie mieso sie wiesza do przesuszenia, wedzi sie, i na
koniec gotuje. To w kanapkach to pokrojone plastry, wyjete z wrzatku,
podane z musztarda i ogorkiem kiszonym.
Ten process jest dosc skomplikowany, trzeba miec specjalne
pomieszczenie-chlodnie, w ktorej to mieso wisi kilka dni, no i wedzarnie.
Wedzi sie zwykle w zimnym dymie.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-07 19:55:56
Temat: Re: pastrami?to może dziwne, ale Magdalena Bassett napisał/a:
>
> Ten process jest dosc skomplikowany, trzeba miec specjalne
> pomieszczenie-chlodnie, w ktorej to mieso wisi kilka dni, no i wedzarnie.
> Wedzi sie zwykle w zimnym dymie.
dzięki za już, znalazłem w necie informację o tym, że pastraMi :)
produkują zakłady mięsne w Łukowie, inne pewnie też, ale już tak
dokładnie nie szukałem, czy w okolicach Katowic, Tychów, Mikołowa uadało
się coś takiego komuś z Was kupić ?
--
pozdrawia Włodek wch4 małpa wp kropka pl
******************* GG:5435073 *******************
------------- http://przedszkolaki.tk ------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-07 20:10:54
Temat: Re: pastrani?On Fri, 7 May 2004 21:42:26 +0200, "Zofia Gebert"
<b...@g...pl> wrote:
>> Witam Pa?stwa, widzia?em toto dzisiaj w telewizji, wygl?da jak pokrojone
>> mi?sko w chlebie "tostowym" albo pszennym, czy kto? wie na czym polega
>> fenomen. BTW nie jestem pewien pisowni.
> Jesli pamiec mnie nie myli to pastraMi to rodzaj wedliny wieprzowej.
>
>pozdrawiam
>Zofia Gebert
>
wolowej
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-07 20:29:44
Temat: Re: Pastrami
Krysia Thompson wrote:
> On Fri, 7 May 2004 21:42:26 +0200, "Zofia Gebert"
> <b...@g...pl> wrote:
>
> >> Witam Pa?stwa, widzia?em toto dzisiaj w telewizji, wyglAąda jak pokrojone
> >> mi?sko w chlebie "tostowym" albo pszennym, czy ktoAś wie na czym polega
> >> fenomen. BTW nie jestem pewien pisowni.
> > Jesli pamiec mnie nie myli to pastraMi to rodzaj wedliny wieprzowej.
> >
> >pozdrawiam
> >Zofia Gebert
> >
> wolowej
> trys
> K.T. - starannie opakowana
Tradycyjnie pastrami jest robione z wolowiny, z tej czesci, ktora w angielskim
nazywa sie brisket, ale nie wiem, jak po polsku. Tu mozna zobaczyc, z ktorej
czesci to jest:
http://www.bitestl.com/middendorf/beefcuts.htm
Dzis rowniez robi sie pastrami z indyka, ktore smakuje inaczej oczywiscie, nie
ma tej glebi, jest delikatniejsze w smaku, ale ma swoje walory i tez jest
smaczne.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-07 20:48:20
Temat: Re: PastramiIn <4...@o...com> Magdalena Bassett wrote:
>
>
>
> Dzis rowniez robi sie pastrami z indyka, ktore smakuje inaczej
> oczywiscie, nie ma tej glebi, jest delikatniejsze w smaku, ale ma
> swoje walory i tez jest smaczne.
Ale czemu nazywać to pastrami? Raczej już pastrani. ;-)
>
> Magdalena Bassett
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-07 20:48:52
Temat: Re: pastrani?In <c7goru$kks$1@atlantis.news.tpi.pl> Zofia Gebert wrote:
>> Witam Państwa, widziałem toto dzisiaj w telewizji, wygląda jak
>> pokrojone mięsko w chlebie "tostowym" albo pszennym, czy ktoś wie na
>> czym polega fenomen. BTW nie jestem pewien pisowni.
> Jesli pamiec mnie nie myli to pastraMi to rodzaj wedliny
> wieprzowej.
Wołowej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-07 20:50:46
Temat: Re: PastramiIn <4...@o...com> Magdalena Bassett wrote:
> Tradycyjnie pastrami jest robione z wolowiny, z tej czesci, ktora w
> angielskim nazywa sie brisket, ale nie wiem, jak po polsku. Tu mozna
> zobaczyc, z ktorej czesci to jest:
>
> http://www.bitestl.com/middendorf/beefcuts.htm
Zapewne to mostek, według polskiej terminologi rzeźniczej.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |