« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-05-10 11:21:10
Temat: peklowanie szyneczkiCzy macie jakiś smaczny przepis na peklowanie szynki z przeznaczeniem do
gotowania?
Mam fajny kawałek mięska, a brak piekarnika uniemożliwia inny sposób obróbki
termicznej, jak tylko gotowanie.
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-05-11 06:12:08
Temat: Re: peklowanie szyneczki
> Czy macie jakiś smaczny przepis na peklowanie szynki z
przeznaczeniem do
> gotowania?
50 g soli, 3g saletry sodowej, lub potasowej, liść laurowy, pieprz
czarny, angielskie ziele, majeranek, czosnek. Wszystko wymieszać, i
natrzeć tym szynkę na parę dni przed gotowaniem. Jest do kupienia
gotowa mieszanka, ale ja przed świętami szukałem i nie znalazłem,
saletrę też dostałem od znajomego z Akademi Medycznej, ale próbuj,
może Ci się uda.W Ameryce to teraz podobno za próbę kupienia saletry
można trafić do pudła :-)). Zmieszana z cukrem i siarką w odpowiednich
proporcjach fajnie wybucha,
--
pozdrawiam:-)
Sławomir J. Marusiński
Gdańsk; GG 5420750
www.marusinski.prv.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |