Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.man
.szczecin.pl!not-for-mail
From: "kasiek" <k...@w...ps.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pieczarki jak?
Date: Thu, 1 Mar 2001 11:51:00 +0100
Organization: ACI - Szczecin http://aci.com.pl
Lines: 54
Message-ID: <97l9jo$f9a$1@zeus.man.szczecin.pl>
References: <97ivmu$otg$1@news.internetia.pl> <3...@n...cyf-kr.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: pc219.wi.tuniv.szczecin.pl
X-Trace: zeus.man.szczecin.pl 983443896 15658 212.14.29.219 (1 Mar 2001 10:51:36 GMT)
X-Complaints-To: n...@n...man.szczecin.pl
NNTP-Posting-Date: 1 Mar 2001 10:51:36 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.1
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:45428
Ukryj nagłówki
ale nie zapomnijcie,że te faszerowane pieczarki należy obtoczyc w jajku i
bułce tartej :)
pozdrawiam Kasia
Leszek(Lechu) Marmon napisał(a) w wiadomości:
<3...@n...cyf-kr.edu.pl>...
>"Aleksander Kłosiewicz" <s...@i...pl> wrote:
>
>>Widziałem kiedyś na targach gdańskich budę z jedzeniem, w
>>której serwowano między innymi pieczarki w całości, duszone na patelni
>>metrowej średnicy i cały problem w tym że były one
>>dość twarde a nie "rozklabzdrane" i białe a sos był ziołowy.
>>Pomóżcie w miarę możliwości.Aha nazywało się to jakoś po francusku.
>
>Nie wiem co Ty jadles ale ja uwielbiam pieczarki grillowane. Najlepiej
>oczywiscie na tradycyjnym grillu ale w domowych warukach tez wychodza.
>
>Robie to tak, ze cala pieczarke (kapelusz pozbawiony jednak nogi) klade na
>grilla blaszkami do gory. Grilluje az pusci sporo soku ale nie dopuszczam
>do jego odparowania. Wowczas pieczarka jest twarda (nie rozklapciana) ale
>nie jest surowa. Oczywiscie od spodu jest wspaniale przypieczona. Sypie na
>nia sol (do kapelusza, tam gdzie sie zebrala sok), wypijam ten sok jak z
>kieliszka :-))) i potem zjadam reszte kapelusza.
>
>Pamietac trzeba jednak, ze w tradycyjnym grillu ogien jest od spodu a w
>roznego rodzaju grillach w kuchenkach mikrofalowych, w piekarnikach czy
>opiekaczach najczesciej element grzewczy znajduje sie albo u gory albo z
>boku. Wowczas pieczarki nie wychodza niestety tak dobrze, bo nie zbiera sie
>sok a od spodu nie sa przypieczone :-(
>
>
>
>Inny sposob na przygotowanie pieczarek w calosci (kapelusze) to pieczarka
>faszerowana lub po prostu duszona sama. Biore kapelusze (duze) i obsmarzam
>je na bardzo doracym tluszczu. Gdy puszcza juz sok zmniejszam ogien (na
>baaardzo maly), przykrywam i dusze az przestanie byc surowa. Pieczara jest
>wowczas taka jak opisujesz czyi twarda i nie rozklapciana.
>
>Wariant z pieczarka faszerowana pojega na tym, ze z nozek posiekanych z
>dodatkiem przypraw, cebolki i jajka robie farsz, ktorym wypycham kapelusze
>po fazie intensywnej obrobki cieplnej. Pozniej dusze tak samo.
>
>Pozdrawiam.
>
>
>Lechu
>
>--
> _ _
>| | ___ ___| |__ _ _ Leszek(Lechu) Marmon
>| | / _ \/ __| '_ \| | | | l...@S...PRECZ.ii.uj.edu.pl
>| |__| __/ (__| | | | |_| | http://www.ii.uj.edu.pl/~lechu
>|_____\___|\___|_| |_|\__,_| ICQ UIN: 59825820
|