Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!isdcprv31.isdc.unige.ch!news
From: Lemina <lemina_ksi@CIACH_TOo2.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: piernik z marchewki
Date: Thu, 28 Aug 2003 08:59:49 +0200
Organization: Uniwersytet Mikolaja Kopernika WMiI
Lines: 37
Message-ID: <s...@i...unige.ch>
References: <bii4sb$alu$1@flis.man.torun.pl>
NNTP-Posting-Host: beta.ais.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: ultra60.mat.uni.torun.pl 1062054037 17844 158.75.63.50 (28 Aug 2003 07:00:37
GMT)
X-Complaints-To: n...@m...uni.torun.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 28 Aug 2003 07:00:37 +0000 (UTC)
User-Agent: slrn/0.9.7.4 (Linux)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:171512
Ukryj nagłówki
In article <bii4sb$alu$1@flis.man.torun.pl>, sMOCZYCA wrote:
> może ktoś napisać sprawdzony przepis? ja kiedyś zrobilam z ksiazki
> kucharskiej to smakowal tak okropnie ze az go wyrzucilam
>==== pozdrawiam sMOCZYCA ==============
>
>
Hejka ;-)
Ja kiedyś robiłam taki piernik wg przepisu:
Piernik z marchwi
3 szkl. mąki pszennej,
40 dkg marchwi,
1 szkl. cukru,
2 jaja,
3 dkg masła sklarowanego,
5 dkg cukru upalonego na ciemny karmel,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
1 łyżeczka mielonych goździków,
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Marchew obrać, zetrzeć na drobnej tarce, wycisnąc sok. Dodać m ąkę,
sodę, żółtka utarte z cukrem, rozpuszczone masło, przyprawy, karmel.
Masę utrzeć. Ubić pianę i dodać do wyrobionej masy. Piec około godziny.
Po upieczeniu można przełożyć kwaśną marmoladą.
I wyszedł z tego co pamiętam całkiem nienajgorszy ;-) (jak ja dawno jego
nie robiłam, że aż chyba się dzisiaj skuszę.....
Pozdrówka
Milena
--
Powiedzieć komuś całą prawdę,
to czasami więcej niż obowiązek - to przyjemność. (Oscar Wilde)
|