« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-10-14 19:07:04
Temat: Re: plyta grzewcza gaz czy elektryka?W wiadomości: news:fet7ek$qsp$1@ochlapek.sierp.net
użytkownik *Sierp* napisał(a):
> jedna istotna rzecz
> to co zostaje ze spalania sie gazu to bardzo tlusty
> osad,
Dałbym głowę, że produktami spalania gazu są CO2, woda i węgiel w postaci
sadzy jeśli z jakiś powodów to spalanie nie jest doskonałe. Ale ja z chemi
miałem tylko dostateczny ;)
--
Big Jack
//////
( o o) GG: *660675*
--ooO-( )-Ooo-
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-10-14 20:41:02
Temat: Re: plyta grzewcza gaz czy elektryka?Jacek schrieb:
> Jak ktoś dużo gotuje to radzę gaz, jak mało to może być elektryczna: wolniej
> grzeje, ma większą bezwładność
Plyty indukcyjne sa pozbawione tych wad ("wolniej grzeje", "bezwladnosc").
--
Tomasz Chmielewski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-10-15 06:41:26
Temat: Re: plyta grzewcza gaz czy elektryka?Dnia Sun, 14 Oct 2007 21:07:04 +0200, Big Jack napisał(a):
> W wiadomości: news:fet7ek$qsp$1@ochlapek.sierp.net
> użytkownik *Sierp* napisał(a):
>
>> jedna istotna rzecz
>> to co zostaje ze spalania sie gazu to bardzo tlusty
>> osad,
>
> Dałbym głowę, że produktami spalania gazu są CO2, woda i węgiel w postaci
> sadzy jeśli z jakiś powodów to spalanie nie jest doskonałe. Ale ja z chemi
> miałem tylko dostateczny ;)
ale wlasnie ten węgiel w połączeniu z resztą i parą z gotowania daje taki
efekt jak nadmienił przedmówca - jesli jest okap osiada to na okapie od
spodu jeli nie na scianach nad kuchenką - nie jest tego duzo ale z czasem
wszystko staje sie oblepione niestety
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2007-10-15 10:27:35
Temat: Re: plyta grzewcza gaz czy elektryka?a moźna mieć gaz w otwartej kuchni? Słyszałem że nie.
Pozodrawiam
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2007-10-15 17:40:56
Temat: Re: plyta grzewcza gaz czy elektryka?Dnia Sun, 14 Oct 2007 10:53:58 +0200, 1...@n...pl napisał(a):
> kuchnia bedzie otwarta na jadalnie i salon
też tak mamy
> 1. plyta grzewcza elektryczna czy gazowa - do tej pory mialem tylko
> doswiadczenie z gazowymi urzadzeniami , i nie znam nikogo kto ma elektryczne
> urzadznie, wiem tylko ze elektrycze sa drozsze, ale chcialbym poznac opinie
> urzytkownikow czy warto ? na co zwrocic uwage ? jakie firmy polecacie ?
IMVHO elektryczna - zalety to czystość w kuchni (brak skroplonego tłuszczu
na ścianach i meblach), wygląd i łatwość czyszczenia, nie niszczy naczyń,
zwłaszcza patelni, znakomicie pozwala regulować dozowanie ciepła. Wady -
działa nieco wolniej niż gazowa (i dużo wolniej, niż węglowa ;) ), ma dość
dużą bezwładność po wyłączeniu (choć fajerkami od gazowej też można się
oparzyć), jak coś wykipi, to trzeba poczekać na ostygnięcie i dopiero umyć,
eksploatacja jest droższa, niż gazowej.
> 2. okap kuchenny,pochlaniacz, : jaka powinnien miec min wydajnosc by nie
> roprzestrzenialy sie za bardzo zapachy na pozostala czesc otwarta? Jakie
> firmy polecacie? na co zwrocic uwage.
Musi być przede wszystkim większy od płyty czy kuchenki, choć to kosztuje
dużo miejsca. Ja mam stalowego Fabera bez bajerów i jest dość wydajny,
zwłaszcza gdy się uchyli okno, ale nie w 100%. Nie da się powiedzieć, że
jest cichy - może gdybym zastosował wyciągowy wentylator kanałowy u szczytu
komina? Metalowe filtry myję w zmywarce. W przypadku wyciągu warto dopłacić
za lepszy (cichszy i wydajniejszy) wentylator, zwłaszcza jeśli masz kuchnie
otwartą na mieszkanie.
--
T.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |