Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
spump.monmouth.com!newspeer.monmouth.com!zeus.visi.com!news-out.visi.com!petbe.
visi.com!newsfeeds.sol.net!63.218.45.201.MISMATCH!posts.news.moreusenet.net!nnr
p1-asbnva.nntpservers.com!not-for-mail
From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: podziele się przepisem plus pytanie...dlugawe
Date: Sat, 06 Dec 2003 07:57:52 +0000
Organization: Home
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <i...@4...com>
References: <bqr4si$7e9$1@atlantis.news.tpi.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 41
NNTP-Posting-Date: 06 Dec 2003 07:59:58 GMT
NNTP-Posting-Host: 9f8b5d11.news.nntpservers.com
X-Trace: DXC=OAca_X0^=e_mX7ik5PA2?\c[3Bf`1S5QPF0iV`L?jh__>nY\nb3]1j]DadXZ1L0Ln]W@=WKC
kEllTE\lCGGf?gS^8^OBSFNGBQQjjO\H6`2D[[
X-Complaints-To: k...@n...com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:182134
Ukryj nagłówki
>
>teraz pytania
>
>Ccialbym zrobic danie w ktorym ryz ugotowany podaje oddzielnie.Chodzi o to
>zeby do warzyw,mieska i marynaty dodac cos zeby wyszlo takie zwykle chinskie
>danie z baru.Ze smakiem nie mam problemow,chodzi mi o konsystencje tzn .zeby
>wyszlo miesko z warzywami w takim lekko rzadkim sosie.Z zamarynowanego miesa
>i warzyw jest duzo soku i cos trzeba by dobrawic zagescic.Jak ktos wie jak
>postawic kropke nad i to czekam na porady i z gory dzieki.Wiem ze cos trzeba
>moze maka,moze troche jakis bulion ale jak ktos ma doswiadczenie to jest
>najlepiej.
>Licze na szybka odpowiedz bo mam jutro dzis gosci i chcialbym ich
>poczestowac chinolkiem ale nie ze smazonym ryzem.
>pozdrawiam
>Jarek
>
jak masz juz sos-marynate, to po walce z meisem i warzywami na
patelni, kub w woku, bierzesz te marynate, dodajesz neico
wytrawnej sherry, jak juz nie masz innej niz pol wytrawna, badz
kremowa to tez dodaj, ja wiem...noe...nieduzo - na sos dla kilku
osob nie wiecej niz kieliszek . oraz maki ziemniaczanej (choc
lepsza kukurydziana - jakos mniej kisielem leci ;), ale
kartoflana moze byc). proporcji Ci nie podam, zawsze lepiej
zaczac od MNIEJ!!. mieszasz dobrze z tym soseem, wlewasz do
miesa-warzyw, grzejesz, mieszasz az sie zagesci. jak za rzadkie
to pomieszac troche sherry, i sosu sojowego z maka kartofl. i to
samo...ten sos musi sie zagotowac, zeby sie zagescil i nie
smakowal maka kartofl. jak wlewasz to jest taki bialawy matowy -
gotowe jak sos sie robi przezroczysty
a sherry to warto miec - jako maly aperitifek, szczegolnie w
okresie swiatecznym to tu popularne. tradycyjnie osoby zajmujace
sie przygotowaniem obiadu w 1. dzien swiat zaczynaja dzialania w
kuchni rano i tak okolo poludnia ledow sie juz na nogach
trzymaja, bo mala sherry tu, mala sherry tam.....
trys
K.T. - starannie opakowana
|