Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pojemniki prozniowe
Date: Mon, 04 Apr 2005 12:21:06 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 24
Sender: w...@o...pl@80.72.34.43
Message-ID: <w...@n...onet.pl>
References: <X...@2...97.235.9>
NNTP-Posting-Host: 80.72.34.43
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1112610100 28058 80.72.34.43 (4 Apr 2005 10:21:40 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 4 Apr 2005 10:21:40 GMT
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.4 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:236278
Ukryj nagłówki
In article <X...@2...97.235.9>,
ErkA <a...@a...pl> wrote:
> Witajcie
>
> Zamierzam kupic takie pojemniki (chociazby takie jak tu:
> http://www.formaster.com.pl/polski/pojemniki.htm), czy rzeczywiscie owe
> pojemniki dluzej trzymaja swiezosc - chodzi glownie o pokrojana wedline
> - jak dlugo mozna trzymac w nich zywnosc (z pewnoscia az sie nie
> zepsuje ;)), ale generalnie czy rzeczywiscie przedluzaja swiezoc
> pozywienia.
Rzeczywiście. Pod pewnymi względami. Tak jak podano na odnośnej
stronie, chronią w pewnym stopniu przed wilgocią i tlenem, a więc
chronią te produkty, które zmieniają się pod wpływem tych czynników.
Utrudniają też rozwój drobnoustrojów potrzebujących tlenu, jednak mogą
nie zapobiegną rozwojowi bakterii beztlenowych np. gnilnych czy bakterii
jadu kiełbasianego. To w jakim stopniu chronią, zależy od tego jak
dokładnie odessane zostaje powietrze. Myślę, że dla pojemników
stosowanych w warunkach domowych podane tam czasy przechowywania, bez
uwzględnienia dodatkowych czynników (np. przechowywania w lodówce), są
zbyt optymistyczne.
Władysław
|