« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-07-13 16:17:57
Temat: polędwica wieprzowaW zamrażalniku mam polędwicę wieprzową - czeka :-) I tak sobie myślę, jak
tak czeka to trzeba by coś wymyślić dobrego z takiej polędwicy. Tylko co?
Może by tak zapiec albo zrobiś nadziewana albo...
hmm...
i tak sobie dumam. Może macie jakieś ciekawe pomysły - z miłą chęcią
wykorzystam.
Kilka dni temu zrobiłam polędwicę wieprzową z sosem. Była tam cebula,
czosnek, sos sojowy, trochę musztardy, zioła prowansalskie, odrobinę gałki
muszkatołowej i majeranku.
Ale co zrobić tym razem żeby się niepowtarzać?
Co wy na to?
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-07-13 19:22:16
Temat: Re: polędwica wieprzowa
Użytkownik "Ania" <a...@o...pl> napisał w wiadomości
news:db3er9$qd8$1@news.onet.pl...
> W zamrażalniku mam polędwicę wieprzową - czeka :-) I tak sobie myślę, jak
> tak czeka to trzeba by coś wymyślić dobrego z takiej polędwicy. Tylko co?
> Może by tak zapiec albo zrobiś nadziewana albo...
Polecam "Warkocz Maryny" podany z sosem ze swieżych grzybów i ziemniakami w
mundurkach zapiekanymi z oscypkiem.
Technicznie wygląda to tak, ze polędwice nalezy rozkroić wzdłuz na trzy
części - ale oczywiście nie do konca - tak, zeby móc zapleść warkocz.
Nastepnie polędwicę zamarynować (przed zapleceniem, ale rozkrojoną)
najlepiej w przyprawie staropolskiej Kamis, bo jest z jałowcem. Po jakiejś
godzinie zaplata się warkocz i obsmaża go krótko na patelni, aby się
zasklepił. Potem najlepiej upiec mieso na grillu, ja robię to w piekarniku z
funkcją grill. Pieczenie polędwicy w folii aluminiowej, co zastosowałam
ostatnio , jest pomyłką z powodu braku efektu chrupiącej skórki. Długośc
pieczenia zależy od grubości warkocza, jakości mięsa itp, ale przeważnie max
pół godziny.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-07-14 15:21:03
Temat: Re: polędwica wieprzowaPrzepis smakowity ale skąd tu świeże grzyby :-(
Ania
Użytkownik "cherokee" <c...@n...o2.pl> napisał w wiadomości
news:db3plc$enu$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Ania" <a...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:db3er9$qd8$1@news.onet.pl...
> > W zamrażalniku mam polędwicę wieprzową - czeka :-) I tak sobie myślę,
jak
> > tak czeka to trzeba by coś wymyślić dobrego z takiej polędwicy. Tylko
co?
> > Może by tak zapiec albo zrobiś nadziewana albo...
>
> Polecam "Warkocz Maryny" podany z sosem ze swieżych grzybów i ziemniakami
w
> mundurkach zapiekanymi z oscypkiem.
> Technicznie wygląda to tak, ze polędwice nalezy rozkroić wzdłuz na trzy
> części - ale oczywiście nie do konca - tak, zeby móc zapleść warkocz.
> Nastepnie polędwicę zamarynować (przed zapleceniem, ale rozkrojoną)
> najlepiej w przyprawie staropolskiej Kamis, bo jest z jałowcem. Po jakiejś
> godzinie zaplata się warkocz i obsmaża go krótko na patelni, aby się
> zasklepił. Potem najlepiej upiec mieso na grillu, ja robię to w piekarniku
z
> funkcją grill. Pieczenie polędwicy w folii aluminiowej, co zastosowałam
> ostatnio , jest pomyłką z powodu braku efektu chrupiącej skórki. Długośc
> pieczenia zależy od grubości warkocza, jakości mięsa itp, ale przeważnie
max
> pół godziny.
>
> pozdr
>
> cherokee
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-07-15 05:52:13
Temat: Re: polędwica wieprzowa
Użytkownik "Ania" <a...@o...pl> napisał w wiadomości
news:db5vsl$g4t$1@news.onet.pl...
> Przepis smakowity ale skąd tu świeże grzyby :-(
Kurki mozna kupić, przynajmniej w Warszawie.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-07-15 08:21:52
Temat: Re: polędwica wieprzowa> W zamrażalniku mam polędwicę wieprzową - czeka :-) I tak sobie myślę, jak
> tak czeka to trzeba by coś wymyślić dobrego z takiej polędwicy. Tylko co?
> Może by tak zapiec albo zrobiś nadziewana albo...
> hmm...
> i tak sobie dumam. Może macie jakieś ciekawe pomysły - z miłą chęcią
> wykorzystam.
Polecam polędwicę nadziewaną szpiankiem. Polędwicę trzeba rozkroić na taki
dłuugi cienki płat(tak jak by się odwijało jakiś zwój), na który następnie
nakłada się szpinak (do rondla, kostkę rosołową dodać, soli i pieprzu, na
koniec czosnku i troche śmietany) i się zwija w rulonik. Obsmażyć na patelni
i do piekarnika na okres... w zależności od ciężaru.
Pzdr
> Kilka dni temu zrobiłam polędwicę wieprzową z sosem.
Była tam cebula,
> czosnek, sos sojowy, trochę musztardy, zioła prowansalskie, odrobinę gałki
> muszkatołowej i majeranku.
> Ale co zrobić tym razem żeby się niepowtarzać?
> Co wy na to?
>
> Ania
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-07-15 09:52:07
Temat: Re: polędwica wieprzowaja mam tylko 1 pytanie - wiele tu odpowiedzi o nadziewaniu, zwijaniu,
rozkrawaniu na plat, itp.
A ja czegos nie rozumiem - poledwica wieprzowa jest malutka. Dluga na jakies
15 cm, a szerka - na moze 5 cm w najszerszym miejscu - i zweza sie. Jak to
rozkrawac i nadziewac - duza iloscia farszu?
Chyba ze mowimy o jakis "innych" poledwicach.
Znam przepisy na faszerowane poledwice - ale to na ogol serem pelsniowym,
sliwkami - p prostu robi sie mala dziure w srodku - i tam sie wklada troche
farszu.
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-07-15 09:54:08
Temat: Re: polędwica wieprzowa
Użytkownik "Monika Wandzel" <m...@i...pl> napisał w wiadomości
news:db80s5$l1i$1@news.interia.pl...
> A ja czegos nie rozumiem - poledwica wieprzowa jest malutka. Dluga na
jakies
> 15 cm, a szerka - na moze 5 cm w najszerszym miejscu - i zweza sie. Jak to
> rozkrawac
Ostroznie, ale jest to wykonalne. Wbrew pozorom im ciensze nitki, tym lepiej
się zaplata warkocz.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-07-15 10:16:54
Temat: Re: polędwica wieprzowa
>> A ja czegos nie rozumiem - poledwica wieprzowa jest malutka. Dluga na
> jakies
>> 15 cm, a szerka - na moze 5 cm w najszerszym miejscu - i zweza sie. Jak
>> to
>> rozkrawac
>
> Ostroznie, ale jest to wykonalne. Wbrew pozorom im ciensze nitki, tym
> lepiej
> się zaplata warkocz.
>
> pozdr
>
> cherokee
akurat z warkoczem - jakos potarfilam sobie wyobrazic. Zobacz - ze jego nie
wymielam. Ale rozkrojenie na duzy (???) plat. no chyba ze duzy to 10x10 po
rozbicu:)
M
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-07-15 10:18:59
Temat: Re: polędwica wieprzowa> akurat z warkoczem - jakos potarfilam sobie wyobrazic. Zobacz - ze jego
nie
> wymielam. Ale rozkrojenie na duzy (???) plat. no chyba ze duzy to 10x10 po
rozbicu:)
IMHO to ja odradzam pieczenie takiego małego kawałka, a zwłaszcze jego
nadziewanie.
>
> M
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |