Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Ania" <a...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: polędwica wieprzowa
Date: Thu, 14 Jul 2005 17:21:03 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 37
Sender: a...@o...pl@193.238.200.2
Message-ID: <db5vsl$g4t$1@news.onet.pl>
References: <db3er9$qd8$1@news.onet.pl> <db3plc$enu$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 193.238.200.2
X-Trace: news.onet.pl 1121354453 16541 193.238.200.2 (14 Jul 2005 15:20:53 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 14 Jul 2005 15:20:53 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Antivirus: avast! (VPS 0528-4, 2005-07-14), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:243480
Ukryj nagłówki
Przepis smakowity ale skąd tu świeże grzyby :-(
Ania
Użytkownik "cherokee" <c...@n...o2.pl> napisał w wiadomości
news:db3plc$enu$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Ania" <a...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:db3er9$qd8$1@news.onet.pl...
> > W zamrażalniku mam polędwicę wieprzową - czeka :-) I tak sobie myślę,
jak
> > tak czeka to trzeba by coś wymyślić dobrego z takiej polędwicy. Tylko
co?
> > Może by tak zapiec albo zrobiś nadziewana albo...
>
> Polecam "Warkocz Maryny" podany z sosem ze swieżych grzybów i ziemniakami
w
> mundurkach zapiekanymi z oscypkiem.
> Technicznie wygląda to tak, ze polędwice nalezy rozkroić wzdłuz na trzy
> części - ale oczywiście nie do konca - tak, zeby móc zapleść warkocz.
> Nastepnie polędwicę zamarynować (przed zapleceniem, ale rozkrojoną)
> najlepiej w przyprawie staropolskiej Kamis, bo jest z jałowcem. Po jakiejś
> godzinie zaplata się warkocz i obsmaża go krótko na patelni, aby się
> zasklepił. Potem najlepiej upiec mieso na grillu, ja robię to w piekarniku
z
> funkcją grill. Pieczenie polędwicy w folii aluminiowej, co zastosowałam
> ostatnio , jest pomyłką z powodu braku efektu chrupiącej skórki. Długośc
> pieczenia zależy od grubości warkocza, jakości mięsa itp, ale przeważnie
max
> pół godziny.
>
> pozdr
>
> cherokee
>
>
|