Data: 2005-07-14 15:21:03
Temat: Re: polędwica wieprzowa
Od: "Ania" <a...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Przepis smakowity ale skąd tu świeże grzyby :-(
Ania
Użytkownik "cherokee" <c...@n...o2.pl> napisał w wiadomości
news:db3plc$enu$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Ania" <a...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:db3er9$qd8$1@news.onet.pl...
> > W zamrażalniku mam polędwicę wieprzową - czeka :-) I tak sobie myślę,
jak
> > tak czeka to trzeba by coś wymyślić dobrego z takiej polędwicy. Tylko
co?
> > Może by tak zapiec albo zrobiś nadziewana albo...
>
> Polecam "Warkocz Maryny" podany z sosem ze swieżych grzybów i ziemniakami
w
> mundurkach zapiekanymi z oscypkiem.
> Technicznie wygląda to tak, ze polędwice nalezy rozkroić wzdłuz na trzy
> części - ale oczywiście nie do konca - tak, zeby móc zapleść warkocz.
> Nastepnie polędwicę zamarynować (przed zapleceniem, ale rozkrojoną)
> najlepiej w przyprawie staropolskiej Kamis, bo jest z jałowcem. Po jakiejś
> godzinie zaplata się warkocz i obsmaża go krótko na patelni, aby się
> zasklepił. Potem najlepiej upiec mieso na grillu, ja robię to w piekarniku
z
> funkcją grill. Pieczenie polędwicy w folii aluminiowej, co zastosowałam
> ostatnio , jest pomyłką z powodu braku efektu chrupiącej skórki. Długośc
> pieczenia zależy od grubości warkocza, jakości mięsa itp, ale przeważnie
max
> pół godziny.
>
> pozdr
>
> cherokee
>
>
|