Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "cherokee" <c...@n...o2.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: polędwica wieprzowa
Date: Wed, 13 Jul 2005 21:22:16 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 25
Message-ID: <db3plc$enu$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <db3er9$qd8$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: dlc118.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1121282540 15102 83.24.32.118 (13 Jul 2005 19:22:20
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 13 Jul 2005 19:22:20 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:243424
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ania" <a...@o...pl> napisał w wiadomości
news:db3er9$qd8$1@news.onet.pl...
> W zamrażalniku mam polędwicę wieprzową - czeka :-) I tak sobie myślę, jak
> tak czeka to trzeba by coś wymyślić dobrego z takiej polędwicy. Tylko co?
> Może by tak zapiec albo zrobiś nadziewana albo...
Polecam "Warkocz Maryny" podany z sosem ze swieżych grzybów i ziemniakami w
mundurkach zapiekanymi z oscypkiem.
Technicznie wygląda to tak, ze polędwice nalezy rozkroić wzdłuz na trzy
części - ale oczywiście nie do konca - tak, zeby móc zapleść warkocz.
Nastepnie polędwicę zamarynować (przed zapleceniem, ale rozkrojoną)
najlepiej w przyprawie staropolskiej Kamis, bo jest z jałowcem. Po jakiejś
godzinie zaplata się warkocz i obsmaża go krótko na patelni, aby się
zasklepił. Potem najlepiej upiec mieso na grillu, ja robię to w piekarniku z
funkcją grill. Pieczenie polędwicy w folii aluminiowej, co zastosowałam
ostatnio , jest pomyłką z powodu braku efektu chrupiącej skórki. Długośc
pieczenia zależy od grubości warkocza, jakości mięsa itp, ale przeważnie max
pół godziny.
pozdr
cherokee
|