Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "nightmen" <nightmen(wytnij to)@poczta.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pomidorowa ze świeżych pomidorów...
Date: Wed, 12 May 2004 21:44:55 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 24
Sender: n...@p...onet.pl@pb71.jeleniag.sdi.tpnet.pl
Message-ID: <c7tuom$a6b$1@news.onet.pl>
References: <c7r4ht$nm3$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: pb71.jeleniag.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1084390998 10443 213.25.228.71 (12 May 2004 19:43:18 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 12 May 2004 19:43:18 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:201380
Ukryj nagłówki
Oto przepis na moja ulubiona zupe pomidorowa ze świeżych pomidorów (prawda
jest że latem gdy pomidory sa najlepsze jest dużo smaczniejsza)
Składniki
1 duża cebula pokrojona w drobną kosteczkę
1,5 kg pomidorów
3 łyżki oliwy
1 l wywaru z włoszczyzny
Pieprz sól świeża natka pietruszki
Cebulke posmażyć na oliwie do miękkości .Pomidory ugotowac (nie obierać ze
skórki) z malutka ilośćia wody aby były mięciutkie.Wziąść metalowe sitko
dosyć duże i przetrzeć przez nie pomidory i usmażoną cebulke wraz z oliwa
.Przecierac można drewniana pałka (dosyć żmudna robota ale tylko wtedy
pomidor odda nam cały swój smak ,zostaną na sicie pestki ,resztki
skórek ).To co powstanie po przetarciu przypominac będzie super przecier
pomidorowy i nalezy to dodac do wywaru z włoszczyzny (lub innego rosołku
moze być bulion warzywny obojetnie jakiej firmy w kostce) .Popieprzyć
,posolic ,na koniec dodać świeżej pietruszki i życzę smacznego napewno kto
spróbuje ten nie pożałuje ,jest tu dużo więcej pracy niż z przecierem ale
naprawde warto .
Pozdrawiam JULIUSZ
|