Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!fr.clara
.net!heighliner.fr.clara.net!newsfeed01.sul.t-online.de!newsfeed00.sul.t-online
.de!t-online.de!news-ge.switch.ch!cern.ch!not-for-mail
From: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pomocy - GALARETKA WANILIOWA!!?? (ptasie mleczko)
Date: 22 Aug 2001 12:28:13 GMT
Organization: ChocolatERie ceNtrale
Lines: 31
Message-ID: <9m08gt$lou$1@sunnews.cern.ch>
References: <9llolt$orj$1@news.onet.pl>
Reply-To: b...@m...cern.ch
NNTP-Posting-Host: pcephc205.cern.ch
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunnews.cern.ch 998483293 22302 (None) 137.138.32.83
X-Complaints-To: n...@s...cern.ch
X-Spamtrap: chocolate -- eat before replying! ;-)
X-LART: http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/gifs/lart.jpg
X-Chocolate-Of-the-Week: Lindt Excellence 70% Cacao
User-Agent: tin/1.4.5-20010409 ("One More Nightmare") (UNIX) (Linux/2.2.19-6.2.1.1
(i686))
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:63687
Ukryj nagłówki
"Paweł- WishM" <p...@p...onet.pl> wrote:
> Tylko, że:
> chciałbym takie prawdziwe- waniliowe.
Nie wiem, czy wyjdzie dokładnie to, co chcesz, ale ja mam taki przepis,
spróbuj. Swego czasu przebój imprez -- jak nie było 'anetkowego' mleczka,
to impreza nieważna ;-)
Potrzeba: kostkę masła, 3/4 szklanki cukru, 2 paczki cukru waniliowego,
żelatyna (2 małe torebeczki), 4 jajka, 4 łyżki ciemnego kakao. Zalewamy
żelatynę zimną wodą, niech namoknie i spęcznieje.
Miękkie masło ucieramy z cukrem i z cukrem waniliowym. Dodajemy ostrożnie
po jednym żółtku, ciągle ucierając. Ubijamy bardzo sztywną pianę z białek.
Żelatynę podgrzewamy, aż się rozpuści (nie gotować!) Mieszamy pianę z białek
z masą maślano-żółtkową, dodajemy żelatynę. Wszystko razem mieszamy.
Dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao. Wylewamy do
salaterki najpierw jedną, potem drugą masę, wstawiamy do lodówki i czekamy,
aż zastygnie. Wierzch można polać czekoladą albo też galaretką owocową.
I już! :-)
Pamiętam, że kiedyś zrobiłam ten deser tak: wylałam osobno na małe blaszki
obie masy, gdy stężało, pokroiłam w kosteczki, wrzuciłam do szklanych
pucharków, po czym posypałam bakaliami i polałam czekoladą. Malownicze.
Można wrzucić też do tego kostki tak samo potraktowanej owocowej galaretki,
przyrządzonej w mniejszej ilości wody, całość będzie lżejsza.
Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 76478 A...@c...ch
:`.__.': http://chall.ifj.edu.pl/~aneta *---* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
|