Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tp
i.pl!not-for-mail
From: "Barbara Jarosik" <b...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pomocy - GALARETKA WANILIOWA!!?? (ptasie mleczko)
Date: Thu, 23 Aug 2001 14:55:32 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 48
Message-ID: <9m2vga$gth$1@news.tpi.pl>
References: <9llolt$orj$1@news.onet.pl> <9m08gt$lou$1@sunnews.cern.ch>
NNTP-Posting-Host: pe89.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 998572362 17329 213.76.28.89 (23 Aug 2001 13:12:42 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 23 Aug 2001 13:12:42 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:63814
Ukryj nagłówki
Jesli to jest ten sam przepis, ktory pojawil sie na grupie jakies 2-3 lata
temu (a tak mi sie wydaje), to dzieki za przypomnienie ... i goraco polecam.
Swego czasu bardzo czesto robilam to dwuwarstwowe ptasie mleczko i zawsze go
bylo za malo.
Anetek, dzieki raz jeszcze, juz wiem co zrobic mezowi na jego urodzinki
(zajadal sie tym jeszcze jako "zaledwie" moj chlopak).
Pozdrawiam - Basia
Użytkownik "Aneta Baran" <a...@c...anetek.net> napisał w wiadomości
news:9m08gt$lou$1@sunnews.cern.ch...
> "Paweł- WishM" <p...@p...onet.pl> wrote:
> > Tylko, że:
> > chciałbym takie prawdziwe- waniliowe.
> Nie wiem, czy wyjdzie dokładnie to, co chcesz, ale ja mam taki przepis,
> spróbuj. Swego czasu przebój imprez -- jak nie było 'anetkowego' mleczka,
> to impreza nieważna ;-)
>
> Potrzeba: kostkę masła, 3/4 szklanki cukru, 2 paczki cukru waniliowego,
> żelatyna (2 małe torebeczki), 4 jajka, 4 łyżki ciemnego kakao. Zalewamy
> żelatynę zimną wodą, niech namoknie i spęcznieje.
> Miękkie masło ucieramy z cukrem i z cukrem waniliowym. Dodajemy ostrożnie
> po jednym żółtku, ciągle ucierając. Ubijamy bardzo sztywną pianę z
białek.
> Żelatynę podgrzewamy, aż się rozpuści (nie gotować!) Mieszamy pianę z
białek
> z masą maślano-żółtkową, dodajemy żelatynę. Wszystko razem mieszamy.
> Dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao. Wylewamy do
> salaterki najpierw jedną, potem drugą masę, wstawiamy do lodówki i
czekamy,
> aż zastygnie. Wierzch można polać czekoladą albo też galaretką owocową.
> I już! :-)
>
> Pamiętam, że kiedyś zrobiłam ten deser tak: wylałam osobno na małe blaszki
> obie masy, gdy stężało, pokroiłam w kosteczki, wrzuciłam do szklanych
> pucharków, po czym posypałam bakaliami i polałam czekoladą. Malownicze.
> Można wrzucić też do tego kostki tak samo potraktowanej owocowej
galaretki,
> przyrządzonej w mniejszej ilości wody, całość będzie lżejsza.
>
> Anetek
> --
> ....
> .' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 76478 A...@c...ch
> :`.__.': http://chall.ifj.edu.pl/~aneta *---* Home: a...@a...net
> `....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
|