« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-08-15 15:57:14
Temat: Re: pomocy-przepis z IKEA"TOZioMO" <t...@o...eu> wrote in message
news:ebsqqe$8fg$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> to biore sie za mieszanie gestej (kwasnej) smietany z mlekiem.
>> tylko to mam w ramach "cream".
>>
> zdaje się, że wyjdzie z tego KITEA
nie ma wyjscia, wyjdzie co wyjdzie :) wlasnie
robie.
iwon(k)a
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-08-15 16:38:29
Temat: Re: pomocy-przepis z IKEA
"Iwon(k)a" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:ebsqn7$6p2$1@news.onet.pl...
> "Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
> news:ebsqpj$8di$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>>> dzieki,
>>>
>>> iwon(k)a
>>
>> Po co?
>> Wierzysz w te jogurty, kefiry i takie tam, mające zastąpić normalną
>> śmietanę dającą smak i wartość potrawie? Boisz się utyć, to zjedz dobre
>> jedzenie, tylko deczko mniej, częściej i regularnie, aby organizm nie
>> składował.
>
> a tak poza ta tym o co Ci chodzi??
>
> iwon(k)a
Odpowiedziałem na twoje pytanie. Konkretnie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-08-15 16:50:48
Temat: Re: pomocy-przepis z IKEA"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:ebstf7$eke$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Iwon(k)a" <i...@p...onet.pl> wrote in message
> news:ebsqn7$6p2$1@news.onet.pl...
>> "Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
>> news:ebsqpj$8di$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>>>> dzieki,
>>>>
>>>> iwon(k)a
>>>
>>> Po co?
>>> Wierzysz w te jogurty, kefiry i takie tam, mające zastąpić normalną
>>> śmietanę dającą smak i wartość potrawie? Boisz się utyć, to zjedz dobre
>>> jedzenie, tylko deczko mniej, częściej i regularnie, aby organizm nie
>>> składował.
>>
>> a tak poza ta tym o co Ci chodzi??
>>
>> iwon(k)a
>
> Odpowiedziałem na twoje pytanie. Konkretnie.
aha, czyli nie na temat. co dopierwszej odpowiedzi ta smietana
ktora mam jest tak gesta, ze lyzka w niej stoi, wiec trudno to cos
"pour into sth" :)
iwon(K)a
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-08-15 17:06:13
Temat: Re: pomocy-przepis z IKEA
"Iwon(k)a" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:ebsu19$f7b$1@news.onet.pl...
> "Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
> news:ebstf7$eke$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>> "Iwon(k)a" <i...@p...onet.pl> wrote in message
>> news:ebsqn7$6p2$1@news.onet.pl...
>>> "Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
>>> news:ebsqpj$8di$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>>
>>>>> dzieki,
>>>>>
>>>>> iwon(k)a
>>>>
>>>> Po co?
>>>> Wierzysz w te jogurty, kefiry i takie tam, mające zastąpić normalną
>>>> śmietanę dającą smak i wartość potrawie? Boisz się utyć, to zjedz dobre
>>>> jedzenie, tylko deczko mniej, częściej i regularnie, aby organizm nie
>>>> składował.
>>>
>>> a tak poza ta tym o co Ci chodzi??
>>>
>>> iwon(k)a
>>
>> Odpowiedziałem na twoje pytanie. Konkretnie.
>
> aha, czyli nie na temat. co dopierwszej odpowiedzi ta smietana
> ktora mam jest tak gesta, ze lyzka w niej stoi, wiec trudno to cos
> "pour into sth" :)
>
> iwon(K)a
Zadałaś pytanie, które świadczy o małym doświadczeniu kulinarnym.
Podstawowe zasady przy zagęszczaniu przy pomocy śmietany to:
1) Lepiej mąkę rozrobić z wodą i chwilę pogotować (tutaj prawdopodobnie
proszek w torebce - więc tak samo).
2) Śmietanę rozprowadzić wodą ciepłą - łatwiej się miesza, wlać i
zagotować - po to by potrawa nie fermentowała - gdy nie zostanie zjedzona
natychmiast.
3) Śmietany nie rozrabiać mlekiem, może się zwarzyć i tych zgęstków nie da
się rozprowadzić. Popsuje się wygląd i smak (podobnie może być z jogurtem,
kefirem)
4) Barszcze na maślance, kwaśnym mleku, serwatce soli się na koniec
gotowania.
4) Zieleninę dodać po zagotowaniu śmietany.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-08-16 13:03:55
Temat: Re: pomocy-przepis z IKEA"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:ebsv36$hpe$1@nemesis.news.tpi.pl...
(...)
>>> Odpowiedziałem na twoje pytanie. Konkretnie.
>>
>> aha, czyli nie na temat. co dopierwszej odpowiedzi ta smietana
>> ktora mam jest tak gesta, ze lyzka w niej stoi, wiec trudno to cos
>> "pour into sth" :)
>>
>> iwon(K)a
>
> Zadałaś pytanie, które świadczy o małym doświadczeniu kulinarnym.
> Podstawowe zasady przy zagęszczaniu przy pomocy śmietany to:
> 1) Lepiej mąkę rozrobić z wodą i chwilę pogotować (tutaj prawdopodobnie
> proszek w torebce - więc tak samo).
> 2) Śmietanę rozprowadzić wodą ciepłą - łatwiej się miesza, wlać i
> zagotować - po to by potrawa nie fermentowała - gdy nie zostanie zjedzona
> natychmiast.
> 3) Śmietany nie rozrabiać mlekiem, może się zwarzyć i tych zgęstków nie da
> się rozprowadzić. Popsuje się wygląd i smak (podobnie może być z jogurtem,
> kefirem)
> 4) Barszcze na maślance, kwaśnym mleku, serwatce soli się na koniec
> gotowania.
> 4) Zieleninę dodać po zagotowaniu śmietany.
o rany za duzo tego, pozostane wiec przy moim doswiadczeniu :))
btw sos wyszedl dobry :)
iwon(k)a
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-08-16 13:10:28
Temat: Re: pomocy-przepis z IKEA
"Iwon(k)a" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:ebv53t$u4a$1@news.onet.pl...
> "Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
> news:ebsv36$hpe$1@nemesis.news.tpi.pl...
> (...)
>>>> Odpowiedziałem na twoje pytanie. Konkretnie.
>>>
>>> aha, czyli nie na temat. co dopierwszej odpowiedzi ta smietana
>>> ktora mam jest tak gesta, ze lyzka w niej stoi, wiec trudno to cos
>>> "pour into sth" :)
>>>
>>> iwon(K)a
>>
>> Zadałaś pytanie, które świadczy o małym doświadczeniu kulinarnym.
>> Podstawowe zasady przy zagęszczaniu przy pomocy śmietany to:
>> 1) Lepiej mąkę rozrobić z wodą i chwilę pogotować (tutaj prawdopodobnie
>> proszek w torebce - więc tak samo).
>> 2) Śmietanę rozprowadzić wodą ciepłą - łatwiej się miesza, wlać i
>> zagotować - po to by potrawa nie fermentowała - gdy nie zostanie zjedzona
>> natychmiast.
>> 3) Śmietany nie rozrabiać mlekiem, może się zwarzyć i tych zgęstków nie
>> da się rozprowadzić. Popsuje się wygląd i smak (podobnie może być z
>> jogurtem, kefirem)
>> 4) Barszcze na maślance, kwaśnym mleku, serwatce soli się na koniec
>> gotowania.
>> 4) Zieleninę dodać po zagotowaniu śmietany.
>
>
>
> o rany za duzo tego, pozostane wiec przy moim doswiadczeniu :))
> btw sos wyszedl dobry :)
>
>
> iwon(k)a
Możliwe, że w mojej wersji sos byłby bardzo dobry, ten z torebki...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-08-16 22:39:44
Temat: Re: pomocy-przepis z IKEA
Panslavista napisał(a):
> "Iwon(k)a" <i...@p...onet.pl> wrote in message
> news:ebv53t$u4a$1@news.onet.pl...
> > "Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
> > news:ebsv36$hpe$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > (...)
> >>>> Odpowiedziałem na twoje pytanie. Konkretnie.
> >>>
> >>> aha, czyli nie na temat. co dopierwszej odpowiedzi ta smietana
> >>> ktora mam jest tak gesta, ze lyzka w niej stoi, wiec trudno to cos
> >>> "pour into sth" :)
> >>>
> >>> iwon(K)a
> >>
> >> Zadałaś pytanie, które świadczy o małym doświadczeniu kulinarnym.
> >> Podstawowe zasady przy zagęszczaniu przy pomocy śmietany to:
> >> 1) Lepiej mąkę rozrobić z wodą i chwilę pogotować (tutaj prawdopodobnie
> >> proszek w torebce - więc tak samo).
> >> 2) Śmietanę rozprowadzić wodą ciepłą - łatwiej się miesza, wlać i
> >> zagotować - po to by potrawa nie fermentowała - gdy nie zostanie zjedzona
> >> natychmiast.
> >> 3) Śmietany nie rozrabiać mlekiem, może się zwarzyć i tych zgęstków nie
> >> da się rozprowadzić. Popsuje się wygląd i smak (podobnie może być z
> >> jogurtem, kefirem)
> >> 4) Barszcze na maślance, kwaśnym mleku, serwatce soli się na koniec
> >> gotowania.
> >> 4) Zieleninę dodać po zagotowaniu śmietany.
> >
> >
> >
> > o rany za duzo tego, pozostane wiec przy moim doswiadczeniu :))
> > btw sos wyszedl dobry :)
> >
> >
> > iwon(k)a
>
> Możliwe, że w mojej wersji sos byłby bardzo dobry, ten z torebki...
Wszystkie rady bardzo dobre, ale np. można użyć śmietany
jogurtowej, która na zimno jest gęsta, ale w temperaturze "lekko
ciepłej" robi się dużo rzadsza, ma do tego walory zarówno smaku
śmietany jak i o połowę mniej tłuszczu. Ja jesj używam różnie, w
zależności od potrzeb, natomiast chude mleko przeważnie się zwarza.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |