« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-08-15 12:57:42
Temat: schabowe po kaloczańskuDawno już nie jadłem kotletów schabowych, więc ponieważ i pora roku jest
odpowiednia, dzisiaj przygotowując obiad wykorzystałem tradycyjny
węgierski przepis, który i Wam polecam.
Kotlety należy obtoczyć w mace i podsmażyć na smalcu z dwu stron.
Wyjąć, włożyć do dużego rondla. W pozostałym na patelni tłuszczu
podrumienić słoninę pokrajana w kostkę, następnie drobno pokrajaną
cebulę, posypać obficie papryka mieloną, podlać odrobiną wody lub
rosołu, zagotować, zalać tym kotlety i dusić do miękkości.
Oddzielnie przygotować klasyczne lecso:
0,5 kg zielonej papryki w strąkach
200 g pomidorów
50 g cebuli
30 g smalcu
20 g wędzonej słoniny pokrajanej w kostkę
łyżeczka papryki w proszku
sol
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w podłużne paski.
Pomidory obieramy ze skorki, kroimy na ćwiartki, duże na ósemki. Cebule
krajemy na półplasterki.
Bierzemy składniki garnek na tyle duży, żeby składniki mieściły sie w
nim luźno. Słoninę obsmażamy na smalcu, następnie dodajemy cebule i
smażymy na złotobrązowy kolor. Następnie zdejmujemy garnek z ognia,
dodajemy paprykę w proszku, mieszamy uważając
by jej nie przypalić, dodajemy pomidory i paprykę w strąkach, solimy i
gotujemy, początkowo na dużym ogniu bez przykrycia, następnie, gdy część
płynu wyparuje, pod przykryciem na małym ogniu.
Kiedy kotlety będą miękkie, przełożyć je w garnku na jedna
stronę, na druga dać gotowe leczo i dusić jeszcze trochę pod
przykryciem.
Podawać z podsmażanymi ziemniakami.
Uwaga -- wbrew pozorom ta potrawa nie lubi odgrzewania, traci wówczas
świeżość i smak.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-08-15 13:09:16
Temat: Re: schabowe po kaloczańskuWladyslaw Los napisał(a):
[...]
> Uwaga -- wbrew pozorom ta potrawa nie lubi odgrzewania, traci wówczas
> świeżość i smak.
Akurat teraz kiedy się odchudzam? Sadysta.
:-)
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-08-15 13:19:35
Temat: Re: schabowe po kaloczańskuWladyslaw Los napisał(a):
> Dawno już nie jadłem kotletów schabowych, więc ponieważ i pora roku jest
> odpowiednia, dzisiaj przygotowując obiad wykorzystałem tradycyjny
> węgierski przepis, który i Wam polecam.
>
> Kotlety należy obtoczyć w mace i podsmażyć na smalcu z dwu stron.
Te kotlety, jak rozumiem, rozbić jak na tradycyjne schabowe?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-08-15 13:38:23
Temat: Re: schabowe po kaloczańskuUżytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości .
>
> Te kotlety, jak rozumiem, rozbić jak na tradycyjne schabowe?
>
Tak, tyle ile osób usiądzie do stołu plus jeden więcej
TOZioMO
PS
Sorry Jerry, to uczciwa konkurencja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-08-15 14:03:54
Temat: Re: schabowe po kaloczańskuTOZioMO napisał(a):
> Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości .
>>
>> Te kotlety, jak rozumiem, rozbić jak na tradycyjne schabowe?
>>
> Tak, tyle ile osób usiądzie do stołu plus jeden więcej
>
>
> TOZioMO
>
> PS
> Sorry Jerry, to uczciwa konkurencja
Już ci odpuszczę za przyznanie sie do błędu.
Każdemu sie trafi, nawet Grassowi.
:-(
pozdr. Jerzy
PS
Właśnie złozyłem wniosek do IPN-u.
Módl się abym cię tam nie znalazł na liście.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-08-15 14:13:35
Temat: [OT] Re: schabowe po kaloczańsku
Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
> Właśnie złozyłem wniosek do IPN-u.
> Módl się abym cię tam nie znalazł na liście.
Zależy, jaka to lista.
Ale każesz się modlić...
TOZioMO
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-08-15 14:36:58
Temat: Re: [OT] Re: schabowe po kaloczańskuTOZioMO napisał(a):
>
> Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
>
>> Właśnie złozyłem wniosek do IPN-u.
>> Módl się abym cię tam nie znalazł na liście.
>
> Zależy, jaka to lista.
> Ale każesz się modlić...
> TOZioMO
Dzudzu, nie znudziło się Ci jeszcze?
Mam prośbę, wstawiaj * przed każdym swoim nowym nickiem a ja trochę
odetchnę wrzucając Cię do KF-a.
Ty zresztą też odpoczniesz ode mnie. Możesz zresztą uprzedzać mnie
wprzód zanim wpadniesz na nowe wcielenie.
Tak chyba będzie najlepiej dla nas obojga [wiem, szanuję kobiety].
pozdr. szarmancko Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-08-15 14:41:23
Temat: Re: [OT] Re: schabowe po kaloczańsku
Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
> Tak chyba będzie najlepiej dla nas obojga [wiem, szanuję kobiety].
> pozdr. szarmancko Jerzy
Zatęsknisz Ty jeszcze za mną, oj zatęsknisz!
TOZioMO
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-08-15 14:44:35
Temat: Re: [OT] Re: schabowe po kaloczańsku
"TOZioMO" <t...@o...eu> wrote in message
news:ebsmfc$lra$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
>
>> Tak chyba będzie najlepiej dla nas obojga [wiem, szanuję kobiety].
>> pozdr. szarmancko Jerzy
>
> Zatęsknisz Ty jeszcze za mną, oj zatęsknisz!
>
> TOZioMO
He..he, nie wpada sie do tej samej dziury dwa razy!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-08-15 16:02:12
Temat: Re: [OT] Re: schabowe po kaloczańskuTOZioMO napisał(a):
>
> Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
>
>> Tak chyba będzie najlepiej dla nas obojga [wiem, szanuję kobiety].
>> pozdr. szarmancko Jerzy
>
> Zatęsknisz Ty jeszcze za mną, oj zatęsknisz!
Masz jakiś stały adres?
;-)
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |