Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.icm.edu.pl!news
.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pomożecia niedoświadczonej?
Date: Sat, 1 Mar 2003 13:01:31 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 78
Message-ID: <b3q79s$qrs$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <b3pvqi$hsr$1@news.onet.pl> <b3q71d$ph2$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1046519932 27516 213.25.246.186 (1 Mar 2003 11:58:52
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 1 Mar 2003 11:58:52 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:143669
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:b3q71d$ph2$1@atlantis.news.tpi.pl...
tamto bylo z naszego archiwum a tu jeszcze z sieci:
wybieraj :)))
Jola L-L
Shawarma zwana Shoarmą
Restauracje zbankrutują.
kategoria: Przepis ze strony AsiaBan
czas: 31-60 minut
trudność: średniołatwe
liczba porcji: 10
Składniki:
2 kg łopatki wieprzowej ( może być drób )
1 łyżka soli
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
? łyżeczki mielonego kminku
? łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki gałki muszkatałowej
1/8 łyżeczki zmiażdżonych goździków
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżka kolendry
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka imbiru
1 cytryna pokrojona w plasterki
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka vinegar białego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 mała cebula
Sposób przygotowania:
Ja mam maszynkę taki mini gyros i mięso kroję tylko w plastry i po
marynowaniu nabijam na maszynkę. Mięso można pokroić w nieduże plasterki o
grubości 0,5 cm żeby nabić na patyki od szaszłyków. Tak przygotowane mięsko
można zrobić na grilu zwykłym albo elektrycznym (opiec w piekarniku ). Można
również pokroić w drobne paseczki i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem w
opiekać w piekarniku.
Wymieszać wszystkie składniki w celu sporządzenia marynaty. Pokrojone mięso
wymieszać z marynatą wstawić do lodówki na całą noc. Wyjąć z lodówki i
przyrządzić według wybranej metody.
Dodatkowe informacje:
Podawać z sosem i frytkami w bułeczkach pita jak kto lubi.
------------------------
Re: Shoarma adres: *.warszawa.sdi.tpnet.pl
Gość: bolewora 21-02-2003 22:01 odpowiedz na list odpowiedz
cytując
Zrobiłam z tego przepisu i wyszło genialne, nie użyłam do zaprawy
kminku bo go
nie znoszę ale reszta super. Nie mam specjalnego opiekacza, więc
przed
zamarynowaniem pokroiłam mięso w paseczki i na drugi dzień jak
przeszło smakiem
zaprawy usmażyłam na patelni. Często jadam to danie w Papudze w
Galerii Mokotów
i postanowiłam ściągnąć od nich pewien patent.Udusiłam kilka
pokrojonych w
plasterki pieczarek a w drugim rondelku cebulę i 2 kolorowe papryki
,
pomieszałam razem i przyprawiłam. Usmażone mięso do żaroodpornego
naczynia na
to mix jarzynkowo-pieczarkowy na to żółty starty ser i do
piekarnika. Z
frytkami i sosikiem tzatzykowym pycha i niebo w gębie. Pozdrawiam.
------------------------
http://www.raps.co.uk/html/creative-recipes/creative
-recipes.html
pozdrawiam Jola L-L
|